Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Byggkonsulterna närmar sig rekordbeläggning

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Teknikkonsulter och arkitekter närmar sig beläggningsnivåer av rekordformat. Det visar Svensk Teknik och Designs (STDs) branschkommuniké och investeringssignal som presenterades i dag (måndag).

-Marknaden vände uppåt påtgaligt under hösten 2004 och det ser fortsatt stabilt ut framöver. Arkitektföretagen räknar med förbättrat orderläge på bostadssidan, medan teknikkonsulterna har ett mycket gott orderläge på infrastruktur- och energiområdet, säger Bengt O Andreasson på STD.

Byggkonsulterna visar också för de senaste åren en stadig ökning av omsättning per anställd och resultat (efter finansnetto) per anställd. Arkitektföretagen omsätter i år 940000 kronor per anställd och ett resultat i snitt på 52000 kronor per anställd. Motsvarande siffror för teknikkonsultföretagen är 925000 kronor och 49000 kronor. Det betyder genomsnittliga branschmarginaler på drygt 5 procent, det vill säga ungefär som vid förra högkonjunkturen.

-Lönsamheten är på väg uppåt, den borde dock vara ännu bättre. Den pressade prisbilden dämpar utvecklingen och det är svårt att se något som skulle ändra på den situationen, säger Bengt O Andreasson.

I investeringssignalen räknar flertalet av företagen (62 procent) med ökad orderingång på bostadssodan. Det verkar också som om det ljusnar en aning inom det övriga husbyggandet. 51 procent räknar med ökad orderingång och 39 procent med en oförändrad nivå. Industribyggandet ser fortsatt svagt ut. Anläggningssektorn ser stabil ut både 2005 och 2006. Här finns ett flertal större projekt som står inför upphandling och även energiinvesteringarna ser ut att öka ganska kraftigt framöver.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.