Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Byggyrket fortsatt attraktivt

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund
Att bli byggnadsingenjör är fortfarande ett attraktivt yrke som lockar ungdomar. Det visar årets siffror på antalet sökanden till de byggrelaterade utbildningarna vid ingenjörshögskolorna.

Landets 17 ingenjörshögskolor med byggprogram har tillsammans 700 platser. Till dessa har 928 ungdomar sökt sig i första hand. Detta är en måttlig ökning jämfört med fjolåret 901 studenter men ännu bättre än 2003 års siffra, som var 846.

Högskolan i Jönköping har till exempel 2,2 förstahandsökande per plats till programmet Byggnadsutformning, Chalmers har 2,4 sökande till Byggingenjör och högskolan i Gävle har 1,6 förstahandsökande per plats.

-Rekryteringen har återhämtat sig och är nu på samma nivå som vi hade i början på 1990-talet. Denna nivå är förmodligen rätt för att täcka byggsektorns behov, säger Lars Tullstedt, Sveriges Byggindustrier.

De rekryteringsinsatser Sveriges Byggindustrier gör tillsammans med Svensk Teknik & Design i form av rekryteringstidningar, deltagande på studentmässor och en egen hemsida (www.byggare.com) har gett resultat, inte bara bland ungdomarna utan även bland och studie- och yrkesvägledare.

-Men det går inte att slå sig till ro. Vi måste odla rekryteringsinsatserna. För det är först nu som pensioneringen av byggingenjörer och tekniker födda på fyrtiotalet börjar slå igenom på allvar, säger Lars Tullstedt.

Många skolor har antagit fler elever än de egentligen har plats för. Förklaringen till detta överintag är att rekryteringen inom andra ingenjörsområden som data, maskin och elektro sviker. Och om dessa program minskar finns bygg som ett alternativ och då får högskolan behålla sin studentpeng.

De skolor som satsar på nyckelord som arkitektur och design i sina programnamn lyckas bäst i sin studentrekrytering. Sådana program lockar också fler kvinnor. Annars finns obekräftade rapporter om att antalet sökande kvinnor minskar.

-Vad detta beror på vet vi inte. Men det är värt att följa upp och ta reda på orsaken, säger han.

Något som oroar Lars Tullstedt är att så få ungdomar söker sig till utbildningar inom anläggningsindustrin.

-Vi har stora investeringar inom infrastrukturen framför oss. Då behövs kvalificerade ingenjörer för det är just inom väg och anläggning som de stora avancerade projekten finns. Här måste vi bli mer tydliga och förklara detta för ungdomarna säger han.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.