Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

De första yrkesprovsdeltagarna premieras

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

Nu är hundrastrecket passerat. Idag uppnår hundra personer godkänt resultat på yrkesprovet för byggnadsarbetare. Den Regionala Yrkeskommittén för Byggindustrin uppmärksammar detta genom att samla provdeltagare och företagsrepresentanter till en diplomeringshögtid på Tekniska museet i Stockholm. Diplomen delas ut i eftermiddag av TV-profilerna Johnnie Krigström och Mattias Särnholm från Kanal 5s Roomservice.
- Sedan hösten 2002 har det pågått en försöksverksamhet med yrkesprov för byggnadsarbetare i Stockholm, säger Elisabeth Martin, utbildningsansvarig på Stockholms Byggmästareförening. Ett så kallat yrkesprov skrevs in för samtliga bygg- och anläggningslärlingar i det centrala avtalet redan 1997. Yrkesprovet består av två delar, en praktisk och en teoretisk.
Försöksverksamheten i Stockholm har genomförts i Regionala Yrkeskommitténs regi genom ett samarbete mellan Stockholms Byggmästareförening och Byggettan.
- Yrkesproven förbättrar utbildningens kvalitet inte enbart genom att fungera som kvalitetssäkring utan även indirekt genom att bidra till att förbättra utvecklingen för läroplanerna i yrkesutbildningen, säger Elisabeth Martin.
Införandet av yrkesprov i den grundläggande yrkesutbildningen har förberetts i ESF-projekt ända sedan år 2000. I projekten har man prövat olika organisationsmodeller för yrkesproven, utrett arbetsfördelningen och kostnaderna. Även undervisnings- och bedömningsarrangemangen och yrkesprovsmaterialet har utvecklats.
- Ett av insatsområdena i försöken är att utveckla handlednings- och stödtjänsterna för de studerande, säger Elisabeth Martin.
I de projekt som gäller yrkesprovsmaterialet produceras nationellt material för alla utbildningsområden. Med hjälp av ett enhetligt material förbättras utbildningsanordnarnas beredskap att ordna yrkesprov. Utvecklingen  av provmaterialet har avancerat till testningsskedet och i början av 2003 fanns det redan över 300 utkast till material.
På senhösten 2004 hade eleverna en halvdags teori och en och en halv dags praktik på prov på Kista Gård. I bygghallen fick man pröva på trä, betong, murning och plattsättning, berättar Elisabeth Martin.
Vad händer nu?
- Vi avvaktar de teoretiska och  de praktiska proven i väntan på utgången av avtalsförhandlingen. Viktigt är dock att vi sätter fokus på detta och visar att byggyrket är ett praktiskt yrke. Alla har varit positiva. Vi har inte hört något negativt. Företagen är medvetna om att detta är viktigt så att vi även framöver får duktiga hantverkare på våra byggen. Detta har gett många nya aspekter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.