Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Elisabeth Martin förenar två toppjobb i Stockholm

Publicerad: 26 augusti 2008, 12:00

Byggbranschens rykte i omvärlden och behovet av moderna medarbetaravtal är två frågor som ligger allra högst på agendan för Elisabeth Martin, nyutnämnd regionchef inom Sveriges Byggindustrier, BI Öst. Måndagen 1 september är första arbetsdagen.


Samtidigt blir Elisabeth Martin vd i Stockholms Byggmästareförening med närmare 700 medlemsföretag, en post hon övertar efter Lars Ihse som lett byggmästareföreningen i mer än 25 år.

Det senaste året har en lösning på den gamla organisationstvisten mellan byggmästareföreningen och riksorganisationen successivt vuxit fram och Elisabeth Martin som har arbetat med Lars Ihse i ett decennium valdes ut bland kandidaterna att bli den som nu ska få två organisationer att fungera som en och därmed öka styrkan och förbättra positionerna när det gäller flera kritiska framtidsfrågor.

Vilka är dessa?

-Två har vi redan nämnt. Arbetet mot svartekonomin och ID06 måste bli en framgång, annars får framför allt småföretagen en hopplös konkurrenssituation. Och ska vi stärka ställningen för våra kollektivavtal måste de upplevas som lockande för fler att ansluta sig till. Det är detta som vårt program för moderna medarbetaravtal handlar om.

Hur stor erfarenhet har du av arbetsgivarfrågor?

-Det jag har störst erfarenhet av är utbildnings- och kompetensfrågorna. De delarna av Byggnadsavtalet är min specialitet. Däremot har jag aldrig förhandlat i lönefrågor. Mitt andra specialområde är samhällsplanering och bostadsfrågor.

Hur är relationerna med Byggnads?

-Det är klart att vi har flera konfliktytor, det är naturligt. Men vi har många och täta kontakter med Byggettan på utbildningsområdet som lovar gott för framtiden.

-Om några veckor ska vi och Byggettan träffa Kommerskollegium och försöka reda ut exakt vilka åtaganden Sverige har gjort när det gäller den fria rörligheten för arbetskraften inom EU. Det är viktigt att vi och Byggnads har samma grundfakta att utgå ifrån om vi ska ha möjligheter att komma överens.

Nämn något område mer konkret?

-Det gäller bland annat yrkesutbildningarna i de olika EU-länderna och hur likvärdiga dessa är med svenska utbildningar. Idag kräver många kunder att arbetet ska utföras av yrkeskunniga. Hur ska man då räkna sina utländska medarbetare om de inte har svenska yrkesbevis?

-När det gäller frågor som dessa har vi mycket tillgodo genom arbetar med  Seko, Byggnads och Maskinentreprenörerna, ME i  den regionala yrkeskommittén.

Vilka frågor är viktigast för dig som vd i Stockholms BF?

-Det är en hel del som skiljer mellan olika kommuner i Stockholms län och även Gotland. Vi måste vara duktiga på det  lokala perspektivet. Vi ska kunna ge medlemsföretagen snabb service i de frågor som berör dem i vardagen. Jag har varit chef för Södertäljeföreningen och har sett att det inte alltid är exakt samma prioriteringar som Stockholms. Det finns minst sagt näringspolitiska särdrag och behov.

Elisabeth Martin tycker att de dagliga kontakterna med medlemsföretagen är en stor del av lockelsen med jobbet. De är en av huvudanledningarna till att hon trivts så bra med sina arbetsuppgifter hittills.

-De stora frågorna, de stora perspektiven blir konkreta tillämpningsfrågor. Företagarna är människor man känner kan namnen på och uppskattar. När vi löser deras frågor är jobbet toppen.


Bakgrund

Elisabeth Martin, 55 år, är utbildad arkitekt från KTH.
Inriktning: Samhällsbyggnad
Examensarbete: Sociala aspekterOmbyggnaden av ett socialt förfallet kvarter på Östermalm.
Drömjobbet under utbildningen: Att få jobba med samhällsplanering
Vidareutbildning: Två terminer med forskarinriktning på fastighetsjuridik
Första uppdraget efter examen: Näringslivets Byggnadsdelegation.
Elisabeth följde processen fram till tillblivelsen av Plan- och Bygglagen i mitten av 80-talet.
Bor: Täby norr om Stockholm
Sommartid: Ölänning

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.