Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

En myt att bygg saknar kompetens

Publicerad: 7 november 2016, 10:19

När det gäller tjänstemän och ledningspersonal har det inte blivit svårare att rekrytera under senare år, enligt Industrifakta.

Foto: Johanna Åfreds

Personalbrist är en bromskloss i byggsektorn, men alla sektorer är inte drabbade. Det konstaterar Industrifakta.


Det är stora skillnader mellan branscherna inom samhällsbyggnad vad gäller tillgången på utbildad arbetskraft. Inom el- och VVS har de blivit mycket svårare att hitta montörer under de fyra senaste åren, konstaterar Industrifakta som gjort regelbundna mätningar. Bland annat ökade rot-åtgärder, renovering av småhus och underhåll i flerbostadshus har bidragit till högt tryck och svårt att rekrytera. När det gäller tjänstemän och ledningspersonal har dock inte läget förvärrats.

– Gemensamt för samtliga branscher vi studerat är att svårigheterna att rekrytera ledningspersonal verkar ha minskat. Problemen var avsevärt högre för några år sedan och vi tror att det beror på att generationsväxlingens effekter nu har klingat av, säger Patrik Wikman, vd på Industrifakta.

Vissa installationsbranscher lider inte av samma problem att anställa och det är främst de sektorer som inte sysslar med bostadsproduktion. De som jobbar med offentliga byggnader och mot industrin har det betydligt enklare.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.