Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Enkla jobb – bra eller för enkel lösning?

Publicerad: 4 juli 2017, 13:53

Raimo Pärssinen (S), ordförande för Arbetsmarknadsutskottet, Lars Calmfors, ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet, Hans Bergström, ansvarig för avtal, arbetsmiljö och utbildning på Plåt och Ventföretagen, Fredrik Nordin, ventilationsmontör på Gardel

Foto: Anders Siljevall

För att få in fler i arbete vill Plåt och Ventföretagen ha möjlighet att införa enkla jobb som kan hjälpa till med handräckning och andra uppgifter som underlättar för de utbildade plåtslagarna och ventilationsmontörerna. Är det en hjälp ut ur bidragsträsket eller underminerar det lönebildningen?


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2017

Borde det finnas fler vägar in i plåt- och ventbranschen än att gå lärling? Fredrik Nordin togs upp som ett exempel under inledningen av seminariet. Sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar han på Gardells Plåtslageri efter att ha utbildat sig inom jordbruk.

– Jag började lite lätt med enkla sysslor som med städning eller att plocka fram detaljer. Jag fick en bra handledare som lärde mig lite i taget, berättade Fredrik Nordin.

Plåt och Ventföretagen vill se fler gå samma väg som Fredrik och göra det möjligt för fler enkla anställningar, men inte till vilket pris som helst.

– Vi ser att många företag är uppe i sitt kapacitetstak. De anställda räcker inte till. Med enkla anställningar hade plåtslagarna och montörerna kunnat avlastas för att fokusera på sina huvudsysslor. Men många företag kan inte ta ut betalning för enkla anställningar. Vi har en sammanpressad lönestruktur. Som helt ny, plockad från gatan, går du in på 24 000 kronor. En fullt utbildad montör tjänar 27 000 kronor, förklarade Hans Bergström, ansvarig för avtal, arbetsmiljö och utbildning på Plåt och Ventföretagen och menade vidare att man skulle kunna tänka sig enkla anställningar där den anställde kan gå in på en månadslön runt 17-18 000 kronor.

Lars Calmfors, ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet, gick igenom forskningsläget för enkla jobb, vilka kan ha både positiva och negativa effekter.

– Lönerna sjunker förstås i de yrken där man kommer in. Men lönerna för övriga sjunker inte. De får istället mer kvalificerade arbetsuppgifter. Produktiviteten ökar i de jobb som redan finns.

Vad händer då på sikt? Kommer den som tar enkla jobb att gå vidare till mer kvalificerade uppgifer.

– En del gör det, andra går vidare. Att säga att dessa jobb är bättre än bidrag är för enkelt att säga. Det blir problem för de som blir kvar, därför är det jätteviktigt att det finns villkor för att vidareutbilda sig.

Daniel Suhonen på den fackliga tankesmedjan katalys var skeptisk och undrade om det inte i själva verket var nya montörer som behövdes.

– Ni behöver folk, vi har en enorm högkonjunktur. Vi har en möjlighet att utbilda unga till jobb som verkligen behövs. Man ska vara pragmatisk och lösa problemet, men inte förstöra det jämlika samhälle vi har.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2017

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.