Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Föräldrar missar chansen till drömjobbet

Publicerad: 5 september 2016, 05:47

Bild 1/2  Daniel Sonesson, affärsutvecklingschef på Blocket Jobb.

Foto: Blocket Jobb

Känns det orealistiskt att hinna fila på CV:t mellan dagislämningar och tjat om läxläsning? Du är inte ensam. 44 procent av Sveriges föräldrar är intresserade av ett nytt jobb men bara sex procent letar aktivt, visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Blocket.


Ämnen i artikeln:

arbetsplatsFacebooklinkedin

Att 44 procent av Sveriges föräldrar är intresserade av att få ett nytt jobb är egentligen inte så anmärkningsvärt. Det ligger i paritet med hur stor andel av befolkningen i stort som är intresserad av ett nytt jobb. Men det som skiljer föräldrarna från övriga är att så få av dem, endast sex procent enligt undersökningen, aktivt söker nya jobb.

– Det är ett allmänt känt faktum att föräldrar inte söker jobb i samma utsträckning som andra. Men enligt undersökningen beror det alltså inte på att de inte är intresserade, säger Daniel Sonesson, affärsutvecklingschef på Blocket Jobb.

Han ser flera möjliga anledningar till föräldrarnas passiva hållning.

– Som småbarnsförälder vill du inte rubba livspusslet. Många behåller samma jobb under småbarnsåren eftersom tryggheten väger tungt då. Sen när barnen börjar bli större har många blivit lite rostiga och ovana att söka jobb, säger han.

Han tror att det är vanligt att föräldrar känner ett motstånd till att återuppta jobbsökandet efter småbarnsåren. CV:t har hunnit bli inaktuellt och det känns ovant att skriva ett personligt brev och gå på anställningsintervjuer.

– Det blir en barriär för många. Man brukar säga att studenter behöver träning i att söka jobb. Efter att man blivit förälder behöver många träning igen, säger Daniel Sonesson.

Samtidigt som föräldrarna förhåller sig passiva är de eftertraktade bland arbetsgivarna. Föräldrar har oftast hunnit skaffa sig den arbetslivserfarenhet som är så hett eftertraktad.

– Eftersom det är så få föräldrar som aktivt letar jobb så sticker de ut. De blir framträdande i högen med ansökningar och har goda chanser att få jobbet, säger Daniel Sonesson.

Om undersökningen

■ Gjord av TNS Sifo på uppdrag av Blocket 29 juli–5 augusti 2016.
■ 1 000 föräldrar med barn i åldern 2–17 år har svarat.
■ 44 procent av föräldrarna är intresserade av ett nytt jobb.
■ Sex procent av föräldrarna söker aktivt efter ett nytt jobb.

Tre steg för att gå vidare i karriären

Daniel Sonessons tips till föräldrar som vill komma igång med jobbsökandet:

Uppdatera din profil på olika forum. Framförallt på Linkedin men se till att du också lägger till din arbetslivserfarenhet på Facebook. Många rekryterare letar på Facebook.
Kolla igenom jobbsajter som Blocket Jobb och andra kanaler som annonserar ut jobb inom din bransch med jämna mellanrum så att du får en känsla för hur arbetsmarknaden ser ut i dag.
Våga skicka in en ansökan även om det inte känns som helt rätt jobb för dig. Du kan få tillfälle att öva på intervju-situationen och också få en uppfattning om hur arbetsgivare värderar din erfarenhet.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

arbetsplatsFacebooklinkedin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.