Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Förebilder i fokus

Publicerad: 26 april 2019, 04:00

Berndt Jonsson, regionchef för Sveriges Byggindustrier Södra Norrland och nationell samordnare för arbetsmiljö.

Foto: Rosie Alm

Vikten av goda förebilder och att inte ta onödiga risker är frågor som kommer att diskuteras den 29 april. Sveriges Byggindustriers säkerhetsdag har i år temat säkerhetskultur.


De senaste åren har Sveriges Byggindustriers säkerhetsdag fokuserat på specifika frågor som riskerna med handverktyg eller fordon i bygg- och anläggningssektorn. Men denna gång tas ett vidare grepp med temat säkerhetskultur.

– Det är ju hjärtat och kärnan i säkerhetsarbetet, fundamentet som man måste bygga på, berättar Berndt Jonsson, regionchef för Sveriges Byggindustrier Södra Norrland och nationell samordnare för arbetsmiljö.

Organisationen sammanfattar säkerhetskultur som de gemensamma attityder, värderingar och uppfattningar som företagsledning, chefer och medarbetare har om frågor kring säkerhet och arbetsmiljö. Kulturen måste genomsyra alla led för att få effekt, menar Berndt Jonsson.

– Det är viktigt att även högsta ledningen lever som den lär. Det kan handla om vd:n som inte struntar i skyddsutrustningen vid besök på bygget eller att alla är tydliga med att säkerheten prioriteras högt, säger han.

I vanlig ordning kommer Sveriges Byggindustrier att ta fram dialogmaterial som byggbolagen kan använda för att prata om säkerhet. Därtill görs flera egna arrangemang runtom i landet.

– Själva huvudsaken är att skapa dialog ute bland medlemsföretagen. Det brukar vara mycket aktivitet, men flera av de större bolagen har många egna säkerhetsaktiviteter och då kan man kanske inte förvänta sig att de ska göra alltför mycket även under säkerhetsdagen, säger Berndt Jonsson.

Säkerhetspark på gång

Till hösten öppnar en säkerhetspark på Arlanda där byggbranschen efter ett finskt utbildningskoncept ska kunna öva på olika områden, som arbete på hög höjd, arbetsplatser trafikerade med tunga fordon, säkert schakt, liftar, ställningar, stegar och bockar samt tunga element och säkra lyft.

–  Det ligger ju väldigt nära arbetet med säkerhetskultur. Tanken är att skapa medvetenhet om de risker som finns på en byggarbetsplats.

Hösten 2017 lanserades e-utbildningen Safe Construction Training som är tänkt att bli en standardutbildning i säkerhet för branschen. Gensvaret hittills har varit bra.

– Det har krävts ett stort implementeringsarbete. Företag ska fasa ut andra utbildningar och fasa in denna. Hittills har 12 000 personer genomfört utbildningen, säger Berndt Jonsson.

Byggindustrin består av många aktörer, tillfälliga arbetsplatser och inte sällan personer som inte pratar svenska. Vilka utmaningar innebär det för att skapa en gemensam säkerhetskultur?

– Det innebär ju att det blir än viktigare att arbeta med frågorna, att cementera inställningen ”vi jobbar säkert eller inte alls”. Branschen har blivit bättre på säkerhet. Även om vi har en bit kvar till nollvisionen har vi en positiv utveckling över en längre tid.

Hur arbetar ni för att skapa en säkerhetskultur?

[[{"fid":"13418","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

Urban Alm, arbetsmiljöchef, Peab

– Ledningen i Peab trycker hårt på att vi ska ha säkra arbetsplatser.  Alla medarbetare kan rapportera riskobservationer, tillbud och olyckor digitalt. Ett annat exempel är det nya verktyget Arbetsmiljönavigatorn som ger platschefer information om det inrapporterade i realtid. Sedan har medarbetare, chefer och Peab-skolans elever tillsammans tagit fram definitionen av ”Den Bästa Säkerhetskulturen”.

[[{"fid":"12846","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

Jens Hoffmann, vd, Dipart

– Det är en högprioriterad fråga för oss, och alla ska veta att säkerhet går före ekonomi. Det budskapet ska förmedlas så det sitter i märgen. Vi arbetar aktivt med vår arbetsmiljögrupp, med vår kvalitetschef i ledningen.

[[{"fid":"1530","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

Kathrine Larsson Andrén, HMS-chef, affärsområde Anläggning på Veidekke Entreprenad

– Kulturen utgörs av beteenden, och beteenden kan vi alltid arbeta med att förändra. Vi kan åstadkomma en förflyttning av säkerhetskulturen. Det låter enkelt men är många gånger svårt att genomföra i praktiken. Om vi leder genom att förstärka önskade beteenden kan vi skapa en säker arbetsplats och en stark säkerhetskultur. Vi behöver vara både modiga och medkännande, då lyckas vi.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.