tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Glimrande arbetsmarknad för byggingenjörer

Publicerad: 27 september 2010, 08:07

Bland samtliga ingenjörsgrupper är arbetslösheten lägst inom byggsektorn. Lantmätare bästa yrket.


Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Organisationen Sveriges Ingenjörer har sammanställt hur många av medlemmarna som har ersättning från Akademikernas A-kassa (AEA). I genomsnitt för samtliga ingenjörsgrupper ligger antalet ersättningsfall på 1,2 procent för civilingenjörer och 1,5 procent för högskoleingenjörer. Inom byggsektorn är arbetslösheten ännu lägre.


– Finanskrisen gav inte så drastiska förändringar för ingenjörer inom bygg. Efterfrågan på arbetskraft har varit stor hela decenniet, sammanfattar Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer.


Civilingenjörer inom lantmäteri har allra lägst arbetslöshet, bara 0,3 procent. Bland väg- och vatteningenjörerna får 0,8 procent arbetslöshetsersättning. Kemiingenjörer har det för tillfället tuffast med 1,5 procent arbetslösa. Bland högskoleingenjörer ligger de med bygginriktning lägst med 1,3 procent med ersättning från AEA. Maskiningenjörerna ligger fortfarande högst, men har minskat sina arbetslöshetssiffror till 2,0 procent från 3,0 procent jämfört med i augusti förra året.

– Vi ser ljust på arbetsmarknaden efter en trevande vårvinter. Jobben ökar, framförallt för byggingenjörer och inom it/data-området, säger Olle Dahlberg.

Andelen ersättningsfall för män respektive kvinnor har också närmat sig varandra. För kvinnor sjönk andelen från 1,8 till 1,3 procent jämfört med augusti 2009, och för män från 1,4 till 1,2 procent.

Enligt Arbetsförmedlingens ”bristindex” för det kommande året råder störst efterfrågan på byggnadsingenjörer och byggnadstekniker samt civilingenjörer inom bygg- och anläggning.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev