Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Högtryck hos teknikkonsulterna

Publicerad: 10 november 2015, 16:28

Det är bråda dagar för Sveriges teknikkonsulter just nu.

Det är full rulle hos teknikkonsulterna i Sverige och fyra av fem företag behöver nyanställa, enligt Svenska Teknik&Designföretagens rapport Investeringssignalen som släpptes i dag, tisdag.

Ämnen i artikeln:

teknikkonsulter

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Rapporten visar att det just är teknikkonsulterna som har störst anställningsbehov av organisationens medlemmar. Motsvarande siffra för alla konsultföretag är att två av tre behöver nyanställa.

Andra signaler i rapporten är att arkitekternas orderstock fortsätter växa, medan teknikkonsulternas orderstocksindex backade marginellt i ett starkt läge.

– Äntligen kan vi se att genomsnittsarvodena i branschen börjar krypa uppåt! Det är avgörande för att branschen ska kunna behålla en acceptabel lönsamhet. Lönekostnaderna ökar ju löpande, med omkring 2-5 procent per år. Kompetensbristen, med ökad konkurrens om medarbetarna, sätter stor press på lönekostnadsutvecklingen och debiteringsgrader som passerar 80 procent kan inte bli så mycket högre. Då återstår priserna i lönsamhetsekvationen. Det är dock långt kvar, säger David Cramér, marknadsanalytiker på STD-företagen.

Enligt rapporten ser 2015 ut att bli ett lönsammare år än 2014 och att trenden håller i sig under 2016.

Regionalt har storstadsregionerna den mest positiva orderutvecklingen. Övre och nedre Norrland går svagast. Rekryteringsbehovet är utbrett över hela landet, med undantag för arkitekt- och industrikonsultföretagen i södra och östra Götaland.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev