Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Homosexuella män saknas i chefsleden

Publicerad: 8 juni 2022, 08:48

Enligt en ny kartläggning saknas det helt homosexuella män i chefsleden. Bilden har ingen koppling till undersökningen.

Foto: Johanna Åfreds

En ny kartläggning från branschföreningen Byggcheferna avslöjar att breda befolkningsgrupper är kraftigt under­representerade bland cheferna i samhällsbyggnadssektorn. Exempelvis saknas det helt homosexuella män i chefsleden.


Ämnen i artikeln:

kompetensByggcheferna

 - Att olika grupper ur samhället är underrepresenterade bland cheferna är allvarligt, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna.  Det en viktig signal om att vi riskerar missa kompetenta chefer. Men det innebär också i förlängningen att vi riskerar missa kompetens, kreativitet och perspektiv i alla andra yrkesgrupper i branschen eftersom chefer är de som rekryterar medarbetare, inte minst ur sina egna personliga nätverk.

 

Kartläggningen i siffror

Människor med annan etnisk identitet än svensk. I samhället 25,5 %. I sektorn 11 %.

 Homosexuella män. I samhället 2–3 %. I sektorn 0 %.

Kvinnor med funktionsnedsättning. I samhället 16 %. I sektorn 3 %.

Män med funktionsnedsättning. I samhället 16 %. I sektorn 9 %.

Kvinnor. I samhället 50 %. I sektorn 13 %.  

 

Kartläggningen är den första i sitt slag. Den omfattar alla sju lagstadgade diskrimineringsgrunder och är genomförd i samarbete med stiftelsen Allbright och Novus. Den bygger på en metod kallad jämlikhetsdata som baserar sig på frivillighet, anonymitet och självidentifikation.

 Paradoxen med stor brist på personal i många yrken samtidigt som det råder hög arbetslöshet är en av de största utmaningarna i vår tid. Samhällsbyggnad är en av de värst drabbade. Sverige behöver bygga tusentals bostäder men kämpar för att hitta arbetskraft.

 - Mot den bakgrunden har vi helt enkelt inte råd att riskera att fördomar, diskriminering och machokultur gör att vi väljer bort arbetskraft, säger Jeanet Corvinius.

 

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

kompetensByggcheferna

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.