Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Huggsexan har startat

Publicerad: 19 augusti 2010, 07:13

Akut brist på platschefer när marknaden vänder uppåt och pensionsavgångarna accelererar.


Storbolagen flaggade redan före semestern för en förestående huggsexa om personal. Nu har skruven vridits ytterligare ett varv.

I KIs konjunkturbarometer - där svaren samlades in mellan 28 juni och 23 juli - anger vart fjärde byggföretag att bristen på arbetskraft nu utgör det främsta hindret för verksamheten.

Platsannonsering brukar anges som en god konjunkturindikator. Våra egna platsannonser i första numret efter semestrarna (sex sidor) är inte långt ifrån en all-time-high-notering.

– Det har helt klart lossnat på platsannonsmarknaden, säger Mike Kolacz, annonsansvarig för Byggindustrin.

En annons från förra veckan som sticker ut är en helsidesannons från konsultföretaget ELU som är på jakt efter "byggkonstruktörer som kan möta utmaningar".

ELU med 140 medarbetare i Stockholm och Göteborg och med tre verksamhetsben - anläggning/infrastruktur, bygg och geoteknik - har egentligen inte märkt av recessionen. Företaget har rekryterat löpande de senaste två åren.

–  Vi söker brett ingenjörer till samtliga våra discipliner. Jag skulle omedelbart kunna plocka in sex till åtta erfarna ingenjörer. Det gäller särskilt beräkningsingenjörer. Här släpar högskoleapparaten efter. Det är mest fokus på projektledare. Men jag kan säga, en beräkningsingenjör med fem års erfarenhet har en mycket stark position på arbetsmarknaden i dag, säger Sten-Åke Torefeldt, vd på ELU.

I ELU:s fall handlar det akuta rekryteringsbehovet inte om kommande pensionsavgångar. Företaget är nöjt med ålderssammansättningen och har ytterst få medarbetare som är över 60 år. Det handlar helt enkelt om volymtillväxt på expanderande marknader.

De stora börsnoterade byggbolagen var snabba att reagera på recessionssignalerna när finanskraschen briserade i USA. Och de var också kvicka att flagga för stora rekryteringsbehov när marknaden började stabiliseras och vända uppåt i våras.

När det blev klart att Skanska tagit hem rekordordern för Nya Karolinska Solna; NKS, meddelade bolaget via pressrelease att enbart det projektet i sig innebär ett nyrekryteringsbehov på omkring 500 personer. Bygget av Nya Karolinska Solna kommer att pågå under sju års tid och kommer att som mest sysselsätta cirka 2 000 tjänstemän och yrkesarbetare på arbetsplatsen när produktionen når sin topp om två år.

Totalt för Skanska i Sverige är bedömningen att företaget kommer att behöva anställa drygt 2 000 medarbetare de närmaste åren. Samtidigt kommer företaget att behöva öka inköpen från underentreprenörer med motsvarande ytterligare 2 000 tjänster. Sammantaget rör det sig alltså om ett behov på drygt 4 000 personer, framför allt i storstadsregionerna.

Hos NCC råder principiell medietystnad inför veckans (19/8) kvartalsrapport, men att rekryteringsbehovet är stort är inget man hymlar med.

– Om jag skulle rangordna de hotbilder vi lever med så kommer just vår förmåga att hantera resursbehovet på personalsidan i topp, sa Olle Ehrlén till Byggindustrin i våras i samband med presentationen av den första kvartalsrapporten.

Mats Pettersson är HR-ansvarig för NCC Construction i Sverige. NCC har nyrekryterat löpande under hela året. Nu sitter Mats Pettersson och hans medarbetare och funderar på olika kampanjalternativ för hösten.

Vi rekryterar över hela landet, både tjänstemän och kollektivanställda. Marknaden har landat och tagit fart igen och det är jämnt spritt över landet, säger Mats Pettersson.

- Den tuffaste utmaningen är att hitta platschefer. Vi har pensionerat rätt många och försöker lösa det dels genom att internrekrytera och kompetensutveckla, dels genom att ragga externt.

Hos JM har man nyanställt ungefär 150 nya medarbetare sedan årsskiftet och räknar med att anställa åtminstone lika många till under resten av åren.
JMs HR-chef Helene Hasselskog:
- Framför allt handlar det om platschefer och andra typer av arbetsledare. Vi märker av pensionsavgångarna och försöker i första hand att kompensera detta genom att bli bättre på att utbilda och kompetensutveckla internt, att hitta folk i produktionen som vill gå vidare till att bli platschefer.

- När det gäller att fylla på med nya platschefer så tror vi inte att vi kan förlita oss på den externa marknaden. En platschef i 40-årsåldern med ett antal års erfarenhet finns knappt att hitta i sinnevärlden. Vi var medvetna om detta när recessionen slog till. Vi har verkligen försökt att hålla fast i våra platschefer och vi har lyckats skapligt. Men det hjälper inte, vi har brist i alla fall, säger Helene Hasselskog.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.