Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Konsulter med kompetensbrist öppnar dörrar för nyanlända

Publicerad: 23 februari 2017, 10:16

Sveriges teknikkonsulter har medvind. Men bristen på kompetens är alarmerande. Åtta av tio företag behöver nyanställa. Enligt branschorganisationens vd Magnus Höij, behövs konkreta åtgärder här och nu för att öka tillgången på arkitekter- och ingenjörer. Ett sätt att ge nyanlända med rätt utbildning och kompetens praktik.


Svenska Teknik & Designföretagens investeringssignal som presenterades på torsdagsmorgonen visar på en stark bransch där lönsamheten ökar.

Men precis som i många andra delar av byggbranschen hotar kompetensbrist att bli en hämsko. Tidigare i veckan larmade trä- och möbelindustrin anger att arbetskraftsbristen är ett hinder för ökad produktion och en undersökning från Brand Arena om utvecklingen av IoT (Internet of Things) visar att det samma gäller på detta område inom byggsektorn. Bara 20 procent av branschens företag har implementerat IoT-lösningar på grund av bristande kompetens.

Men än så länge går det bra för teknikkonsulterna. Lönsamheten bland branschorganisationen Svenska Teknik & Designföretagens medlemmar stärktes under 2016 och den utvecklingen väntas hålla i sig även i år. Orderböckerna är fulla. Så fulla att många företag tvingas tacka nej till uppdrag. Situationen hjälper å ena sidan till att få upp priserna, å andra sidan driver det på personalomsättningen till följd av kompetensbristen och driver upp lönekostnaderna. Personalomsättningen är i nivå med 2015 då den var rekordhög.

– Situationen är allvarlig och vi behöver se konkreta åtgärder här och nu för att öka tillgången på arkitekter- och ingenjörer, säger Magnus Höij, vd Svenska Teknik & Designföretagen.

I en medlemsundersökning bland 132 arkitekt-, teknikkonsult- och industrikonsultföretag som tillsammans har drygt 29 000 medarbetare i Sverige i januari framgår att fyra av fem företag behöver nyanställa. Nästan inget företag behöver dra ned på personalstyrkan.

Medlemsundersökningen visar att två av tre företag är intresserade av att erbjuda praktikplatser eller anställning till nyanlända med rätt yrkeskunskaper och utbildningsbakgrund för att få tillgång till mer kompetens.

– Vi måste ta tillvara på all kompetens och finns den bland nyanlända är det ett mycket välkommet tillskott. Men på sikt måste vi också öka kapaciteten på de tekniska högskolorna, säger Magnus Höij.

Enligt undersökningen förstärktes prisbilden i branschen under förra året. 45 procent av de medverkande företagen rapporterade att de hade höjt sina genomsnittsarvoden under året. 11 procent sade att de sänkt arvodena. Under sista tertialet 2016 hade 45 procent höjt arvodena och 7 procent sänkt dem. Arkitekterna har höjt priserna mest.

En majoritet av företagen förbättrade sin lönsamhet under förra året. Framförallt arkitekt- och teknikkonsultföretagen höjde sina rörelseresultat jämfört med föregående år. Rörelsemarginalerna var 12,1 procent i arkitektbranschen respektive 11,3 procent i teknikkonsultbranschen.

Industrikonsulternas rörelsemarginal var 6,2 procent. 44 procent av företagen trodde att lönsamheten skulle stärkas under 2017, jämfört med 2016. 11 procent trodde att den skulle försvagas.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.