Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Målareförbundet varslar om stridsåtgärder

Publicerad: 22 mars 2016, 15:24

Svenska Målareförbundet har i dag, den 22 mars, varslat om stridsåtgärder. Varslet gäller är lagt i två steg och det första gäller 35 arbetsplatser och 4 hela företag från den 8 april.


Enligt Måleriföretagen är den stridsfråga som låg till grund för uppsägning av avtalet är redan löst genom en överenskommelse mellan parterna, men att dagens varsel är riktat mot Måleriföretagens yrkande.

– Vi har haft en stridsfråga kring statistik, hur vi ska beräkna kommande löneökningar, men den kom vi till en överenskommelse kring förra veckan, säger Björn Hellman, vd för Måleriföretagen.

Dagens varsel grundar sig enligt Björn Hellman i att parterna är oense om avgifterna till parternas gemensamma bolag Målerifakta. Målerifakta har till uppgift att mäta ackordet inom måleribranschen.

– Ungefär 25 procent av våra medlemsföretag utnyttjar den tjänsten, men facket anser att alla våra företag ska vara med och betala för den tjänsten. Det tycker vi är fel och oetiskt. Vi vill ha ackordet kvar men att bara de som nyttjar Målerifaktas tjänster ska betala för dem, säger Björn Hellman.

Vid sidan av denna fråga råder oenighet kring löneökningarna. Svenska Målareförbundet ett av är förbunden inom 6F, där även Byggnads, Elektrikerna, Fastighets och Seko ingår. 6F har en gemensam avtalsplattform där de kräver löneökningar på 3,2 procent. Arbetsgivarparten går inte med på löneökningar över industrins märke.

– Det går vi inte med på. Att gå över märket skulle äventyra jobb och välfärd.  Målareförbundet har dessutom massor av andra yrkanden som innebär lönekostnader för våra medlemsföretag på ytterligare 25 procent utöver de 3,2 procenten, säger Björn Hellman.

Han säger att parterna står mycket långt ifrån varandra just nu.

– Vi för inga samtal alls just nu. Att förhandla under hot och med stridsåtgärder är oansvarigt och direkt kontraproduktivt. Att facket väljer att ta till stridsåtgärder är mycket beklagligt, säger Björn Hellman.

Målareförbundet har lagt sitt varsel i två steg. Det första, som ska träda i kraft den 8 april, berör omkring 35 arbetsplatser och fyra företag som får stänga hela sin verksamhet. Dessa är 3L Måleri i Umeå AB, KP Måleri i Västra Frölunda, MTT Forsberg Måleri i Örebro och Skellefteå Måleri och Golv AB.

– När jag ser listan tror jag att det har valt ut de företag som har representanter i vår förhandlingsdelegation, säger Björn Hellman.

Den andra delen i varslet berör ytterligare fem företag.

– Så det är ett ganska omfattande varsel, säger Björn Hellman.

Han tror att Målarnas varsel kan påverka även andra förhandlingar mellan förbunden inom 6 F och deras motparter på arbetsgivarsidan.

– Ja, säkert, men hur exakt är svårt att säga. Byggnads har säkerligen känt till detta ett antal dagar, säger Björn Hellman.

Enligt Björn Hellman har Måleriföretagen ännu inte planerat några motåtgärder.

Medlingsinstitutet kommer att kopplas in automatiskt nu när facket har varslat om stridsåtgärder.

Peter Sjöstrand, vice ordförande och förhandlingschef, på Svenska Målareförbundet, anser att strekvarslet är endag vägen att få förhandlingarna att komma någon vart.

– De har bara ett enda yrkande som har den digniteten att det skulle skjuta hela vårt ackordssystem i helt i sank. Det är det som är skälet till varslet, säger Peter Sjöstrand.

Han tycker att Målariföretagen använder sig av väldigt "kreativ matematik" när de räknar förbundets krav till att det skulle innebära löneökningar på 27 procent.

– Det blockerar ju alla diskussioner,s gäer Peter Sjöstrand.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.