Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Måleriföretagen varslar om spegellockout

Publicerad: 23 mars 2016, 15:01

Måleriföretagen har beslutat att varsla om spegellockout från den 8 april klockan 12.00. Spegellockouten är ett direkt svar på Svenska Målareförbundets det varsel som Svenska Målareförbundet la igår, tisdag.


För att möta Svenska Målareförbundets strejkvarsel som lades på tisdagen varslar nu Måleriföretagen om spegellockout. Lockouten omfattar enbart arbete som utförs av Svenska Målareförbundets medlemmar på det företag och de arbetsplatser som omfattas av förbundets eget varsel.

– Som bransch- och arbetsgivarorganisation är det en självklarhet att tillvarata våra medlemmars intressen, och eftersom Målareförbundet nu valt konflikt före fortsatta förhandlingar varslar Måleriföretagen om spegellockout. Vi hoppas naturligtvis att Målareförbundet inser att måleribranschen behöver konstruktiva förhandlingar och att vi kan återuppta dialogen, men en spegellockout är en nödvändig åtgärd som det ser ut nu, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen i ett pressmeddelande.

Genom spegellockouten hoppas Måleriföretagen kunna behålla viss kontroll över processen.

– Det här är ingen utökning utan ett sätt att få kontroll över utvecklingen och att vi har samma kontroll över stridsåtgärderna som förbundet har säger, Rolf Blad, vice vd och förhandlingschef i Måleriföretagen.

I och med lockouten tar Måleriföretagen över det primära ansvaret för att bevilja dispens för de arbeten som omfattas av lockouten. Det kan röra sig om arbeten som påtagligt påverkar viktiga samhällsfunktioner.

Peter Sjöstrand, vice ordförande och förhandlingschef i Svenska Målareförbundet, har tagit mot arbetsgivarens lockoutvarsel, men har inte hunnit analysera den i detalj ännu.

Han hoppas att förbundets strejkvarsel kommer att sätta press på Måleriföretagen – och på den egna organisationen så att parterna kan nå ett avtal.

– Att varsla om strajk är det enda medel vi har att sätta press. Annars sitter vi bara och säger nej till varandra. Jag tycker inte att de behandlar våra yrkanden seriöst, säger Peter Sjöstrand.

Medlingsinstitutet är inkopplat och kommer att träffa parterna den 29 mars.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.