söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Nu satsar NCC på nyanlända ingenjörer

Publicerad: 1 september 2016, 05:34

Bild 1/2  Henrik Landelius, Sverigechef på NCC Building. Foto: NCC

Idag, den 1 september startar NCC Nystart. Det är en arbetsmarknadsutbildning speciellt framtagen för utrikesfödda vuxna som har en ingenjörsutbildning. Målet är att utbildningen ska mynna i en anställning i NCC för de 18 elever som är först ut.

Ämnen i artikeln:

NCCflyktingpolitik

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


NCC har tagit initiativet till arbetsmarknadsutbildningen som har tagits fram i samarbete med Arbetsförmedlingen och Kunskapsskolan.

– Bakgrunden till initiativet är att vi har haft svårt att hitta medarbetare. Vi växer och vill fortsätta att växa, dessutom har vi en generationsväxling. Tyvärr har NCC som bolag inte lyckats attrahera tillräckligt många nya ingenjörer från den här gruppen vi vänder oss till nu. Det är ett av flera verktyg till ökad integration men också ett sätt att bredda rekryteringsbasen mer än vi har gjort historiskt, säger Henrik Landelius, Sverigechef på NCC Building.

Det råder brist på kvalificerade tjänstemän inom hela bygg- och anläggningsbranschen i Sverige, och störst är bristen i storstadsregionerna.

När beslutet om att starta en arbetsmarknadsutbildning togs var NCC:s mål att hitta 20–25 personer med högskoleutbildning. Riktigt så många har man inte lyckats hitta. Det är 18 personer som nu startar den 46 veckor långa utbildningen. De kommer från nio olika länder – Eritrea, Syrien, Kongo Kinshasa, Grekland, Brasilien, Colombia, Iran, Irak och Albanien. Fyra av deltagarna är kvinnor.

Deltagarna kommer att lära sig språk och svensk arbetskultur på Kunskapsskolan och ha praktik och kvalificerad handledning på NCC:s byggarbetsplatser. Utbildningen hålls på två orter och praktiken på tre: Stockholm, där 12 personer gör praktik, Uppsala, där två personer gör praktik och i Göteborg, där sex personer gör sin praktik.

– Vi har valt orterna utifrån var vi upplever att vi har mest tryck just nu, men målet är att vi ska skala upp detta senare. Primärt är det i projektverksamheten som vi vill boosta med detta. Den största utmaningen är att förse vår byggproduktion med kvalificerade medarbetare, säger Henrik Landelius.

Arbetsmarknadsutbildningens utbildningsdel finansieras av Arbetsförmedlingen. NCC:s insats är att stå för praktik och handledning.

– Vi ser detta som en investering, säger Henrik Landelius.

Relaterade artiklar

NCC utbildar utländska ingenjörer

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev