lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Ny norm i Kina öppnar för svensk träexport

Publicerad: 3 december 2014, 07:31

Det trä som Sverige exporterar till Kina i dag används i första hand till inredning och snickerier. Men det är på väg att ändras. Här syns Nanjing Forest Mall där limträ har använts för det yttre uttrycket. Foto: Suzhou Crownhomes

Tidigare i höst trädde en ny brandnorm i kraft i Kina. De nya reglerna gör det möjligt att bygga bärande konstruktioner i trä. Svenskt Trä ser fram emot en ny exportmarknad.

Ämnen i artikeln:

KinaträbyggandeSvenskt Trä

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Kinas nya brandnorm har tillkommit efter lobbyarbete från Canada Wood och European Wood, där Svenskt Trä är medlemmar.

De nya reglerna tillåter bärande träkonstruktioner i tre våningar och mellanväggar av trä i hus på upp till sex våningar. Höjdgränsen för hybridkonstruktioner är 24 meter och för limträkonstruktioner är den 15 meter.

De kanadensiska och europeiska organisationerna ska fortsätta jobba för att utvidga den kinesiska brandnormen. Målet är en brandnorm som liknar den i Sverige, bland annat vill de se generösare regler för korslimmat trä.

Förra året exporterade Sverige 410 000 kubikmeter barrträvaror till Kina. Preliminära siffror pekar på en ökning till 450 000 kubikmeter under 2014. Trävarorna som exporteras till Kina i dag används i första hand till inredning och snickerier. Enligt Jan Söderlind, internationell direktör på Svenskt Trä, ger de nya brandnormerna stora exportmöjligheter.

– Kina har brist på allt från energi och makadam till stål och cement. De har en så expansiv byggmarknad att de behöver titta på alternativa material, säger han.

I dag används trä i mycket låg utsträckning som byggmaterial i Kina. Men det tror Jan Söderlind kommer att förändras inom en snar framtid.

– Kina har haft stora skogstillgångar men de är överavverkade i dag. Nu har de enorma skogsplantager men det tar tid innan de ger avkastning. Så småningom kan de fasa in den egna produktionen men till dess kan importerade träprodukter spela en viktig roll, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev