Karriär
Okända vägar till att hitta arbetskraft
Publicerad: 7 oktober 2016, 05:02
Nils Hanson på Byggnadsfirman Viktor Hanson var en av dem som deltog på träffen om att anställa nyanlända och personer från andra länder som Sveriges Byggindustrier arrangerade i Stockholm. Foto: Elin Bennewitz
Byggbranschen har ett stort rekryteringsbehov samtidigt som nyanlända behöver komma ut i arbete. Rätt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och branschens arbetsgivare kan slå två flugor i en smäll. Dessutom finns möjligheten att hitta arbetskraft med hjälp av Eures, en europeisk arbetsförmedling, som få byggare verkar känna till.
De senaste årens rekordstora flyktingmottagande börjar nu så smått få effekter på arbetsmarknaden. Migrationsverkets handläggning av asylärenden tar oftast cirka 2 år, och först därefter kan de som får uppehållstillstånd börja på SFI och ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. För byggföretagen finns nu chansen att möta en del av kompetensbristen med hjälp av nyanlända.
Det var utgångspunkten i en medlemsträff som Sveriges Byggindustrier arrangerade i Stockholm förra veckan. Den handlade dels om hur Arbetsförmedlingen arbetar för att hjälpa nyanlända och arbetsgivare att få kontakt och dels om vilka regler som gäller för den som vill anställa personer som ska arbetskraftinvandra till Sverige.
Nils Hanson på Byggnadsfirman Viktor Hanson var en av dem som deltog på träffen.
– Vi är mest intresserade av att anställa tjänstemän. Vi behöver personer med någon form av ingenjörsutbildning och arbetslivserfarenhet från bygg som till exempel kan bli platschefer, säger han.
Nils Hanson samtalar med Kerstin Olsson som är med i
Han tror också att det kan bli aktuellt att anställa nyanlända som yrkesarbetare, men först i ett senare skede.
– Det är väldigt viktigt, inte minst för arbetsmiljön, att man kan kommunicera på ett bygge. Jag tror att nyckeln är att rekrytera platschefer som kan flera språk. Har vi en platschef som kan bra engelska eller svenska och även till exempel arabiska så kan vi också fylla på med yrkesarbetare som bara kan arabiska, säger han.
Arbetsförmedlingen deltog på träffen och berättade om hur de jobbar. Sedan ett år tillbaka finns Stockholms Arbetsgivarcentrum som har fokus på att hjälpa länets arbetsgivare med att hitta den kompetens de behöver. Ett team på cirka fem personer jobbar riktat mot byggbranschen. De har tillgång till ett stort batteri med utbildningar och andra typer av stöd för att matcha arbetsgivare och arbetssökande. Arbetsförmedlingen har till exempel ett projekt där de för närvarande samarbetar med Skanska, NCC, JM och Svevia. Varje företag får en skräddarsydd lösning där nyanlända byggingenjörer med arbetslivserfarenhet får kompletterande utbildning av Arbetsförmedlingen och praktik på respektive företag. Målet är att det ska resultera i en anställning.
– Hittills är det de större företagen vi har samarbete med men vi kan tillgodose även mindre företags behov, säger Carina Paulsen, en av talarna från arbetsförmedlingen som deltog på Sveriges Byggindustriers träff.
Ghada Ramez, Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen, väntar på att Byggbranschen ska upptäcka möjligheterna med den europeiska arbetsförmedlingen Eures. Foto: Elin Bennewitz
Möjligheten att få en skräddarsydd lösning även för mindre företag tycker Nils Hanson är intressant. Han tycker också att det som Ghada Ramez, Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen, berättade var intressant. Eures är en slags europeisk arbetsförmedling där arbetsförmedlare i olika länder samarbetar för att koppla ihop arbetstagare med arbetsgivare utanför deras egna hemländer. Efter Nokias fall har exempelvis ett stort antal finska IT-ingenjörer kommit till Sverige via Eures.
– Det här med Eures kände jag inte alls till. Det kan finnas potential, säger Nils Hansson.
Ghada Ramez tror att Eures har stor potential för byggbranschen.
– Byggbranschen verkar inte ha upptäckt möjligheterna än. I alla fall inte när det gäller ingenjörer. Jag har haft en del kontakter med bemanningsföretag som letat efter anläggningsarbetare och liknande, men inte någon direktkontakt med byggföretagen, säger hon.