Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Öppet hus för nyanlända

Publicerad: 4 november 2015, 14:48

Ogbewi Alector, från Nigeria, Umaru Osman Ali Teno, från Ghana och Frank Jones från Nigeria snabbintervjuas om sin bakgrund och yrkeserfarenhet på Expandera Meras kontor på Gärdet i Stockholm.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Bemanningsföretaget Expandera Mera har länge arbetat med att få ut nyanlända i Sverige i jobb. "Vi är samhällsbyggare och vill göra nytta", säger Matea Zizak, rekryterare på företaget.


Varje onsdag mellan klockan 10–12 är det öppet hus på Expandera Meras kontor på Gärdet i Stockholm. I väntrummet sitter en handfull män och väntar på att bli intervjuade av företagets rekryterare och i de sammantaget fyra intervjurummen är dagens intervjuer redan i full gång.

– Vi söker folk som har erfarenhet av arbete inom byggbranschen, säger Matea Zizak.

Företaget söker alla möjliga yrkeskategorier: träarbetare, betongarbetare, tornkranförare, grävmaskinister och plattsättare för att nämna några.

De hittar till företaget genom djungeltelegrafen.

– Ofta träffar man människor från sitt eget land när man kommer ny. Ordet sprider sig. Vi har även kontakt med Arbetsförmedlingen och med olika företag, säger Matea Zizak.

Tar hjälp av tolkar

En av dem som har kommit till Expandera Mera den här onsdagen är Gonzalo Vallejo Herrera från Colombia. Han kom till Sverige för två veckor sedan efter att ha jobbat i Spanien en tid. Han får berätta för Matea Zizak på Expanera Mera om sina yrkeserfarenheter. Hon går igenom olika yrkesmoment där hon ber Gonzalo Vallejo Herrera värdera sina kunskaper på en skala 1–3, från nybörjare till självgående. Han får också berätta lite om sin personlighet, sina styrkor och svagheter och vad han helst jobbar med. Den katolske prästen Adrés Bernar är med och översätter eftersom Gonzalo varken pratar svenska eller särskilt mycket engelska.

– Målet med de här snabbintervjuerna är att få en bild av personen och vad han kan. Sedan går vi igenom referenser och lägger pussel för att hitta uppdrag hos våra kunder, byggföretagen, som kan tänkas passa, berättar Matea Zizak.

När Expandera Mera har lyckats matcha en ny arbetstagare med ett företag fortsätter de kontakten.

– När någon är ute på en arbetsplats är det viktigt att han blir en i laget ute på företaget.

Expandera Mera tillämpar alltid 6 månaders provanställning.

– Därefter är ambitionen alltid att hitta nya uppdrag. Det är lite av ett pussel, säger Matea Zizak.

Matchning av kompetenser

Utmaningen är att matcha rätt person med rätt företag.

– Det finns väldigt många hinder, men vi har kommit på många sätt att få ut folk. Det gäller att vara kreativ och hitta nya lösningar hela tiden, säger Matea Zizak.

Ett sådant sätt kan vara att matcha ihop människor från samma land så att de kan hjälpas åt, ett annat kan vara att matcha ihop olika kompetenser så att de kompletterar och förstärker varandra.

På Expandera Mera märker man av att antalet nyanlända till Sverige har ökat.

– O ja, det märks av, men det är bra. Det är högt tryck i branschen och det fattas arbetare, säger Matea Zizak.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News