Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Platt organisation och snabba beslut vägen till framgång

Publicerad: 18 april 2008, 11:23

AF Bygg Göteborg har ökat omsättningen med 1 500 procent under 2000-talet, från 85 Mkr till 788 Mkr 2006. Antalet anställda är idag drygt 180. Företaget söker idag ytterligare fem till sex produktionsledare. Förra året förlorade man halva tjänstemannastyrkan. Det har man lyckats återhämta till allra största delen. Orderstocken ligger på 700 Mkr. Nu är det dags att vi konsoliderar oss. Det säger Ulf Spennare vd på AF Bygg när Byggindustrin möter honom en gråkall marsdag på Lindholmen i Göteborg.


AF Bygg Göteborg, verksamt i Västsverige är rankat som det nionde största renodlade byggföretaget i Sverige, enligt en lista som tagits fram av Sveriges Byggindustrier, BI, och företaget ligger på andra plats över de mest snabbväxande företagen i Västsverige åren 2000 – 2006.

AF Gruppen, noterat på Oslobörsen har under 2000-talet successivt ökat sitt ägande i bolaget. Sedan 1 januari 2007 blev AF Gruppen ensamma ägare till JK Bygg, som i april förra året bytte namn till AF Bygg Göteborg.

Byggföretaget Jonasson & Kilenstam, numera AF Bygg, grundades 1962. År 2002 bytte man namn till JK Bygg. Verksamheten har de senaste åren expanderat oerhört kraftigt.

I AF Byggs styrelse ingår Pål-Egil Rönn, koncernchef för AF Gruppen ASA, Robert Haugen, AF Gruppen ASA, Thomas Pelldén, personalrepresentant AF Bygg Göteborg AB och Sven Hulterström, extern ledamot.

Sedan ett år huserar AF Bygg i egenhändigt nybyggda lokaler på Lindholmen i Göteborg. De luftiga lokalerna på 800 kvm
är smakfullt inredda av Informa i Kinna och arkitekt är GF Konsult. Vi sitter i ett öppet rum med stora glasade fönster ut mot Göta älv, där bland annat Stena Lines färjor passerar utanför i det idag lite grådisiga vädret. Vi samtalar om företagets snabba utveckling och expansion.

Flytten ut till Therese Svenssons gata på Lindholmen visar på företagets tydliga och snabba förändring. Man passade på att byta namn på företaget till AF Bygg när man flyttade till nya lokaler.
AF Bygg har byggt huset och varit ägare till fastigheten som nu har sålts till Eklandia ett dotterbolag till Castellum.

- Det är en bra utveckling som ingår i vår policy, vi har arbetat med projektutveckling sedan starten. Vi är nu en nöjd hyresgäst, säger Ulf Spennare, vd på AF Bygg, sedan 2006.

Idag är det 66 tjänstemän och 115 kollektivanställda på företaget. Medelåldern ligger på 42 år. Under de senaste veckorna har det anställts tre till fyra nya arbetsledare, ytterligare fem till sex personer behövs i produktionsledningen.

Den snabba tillväxten har ökat självförtroendet för företagets utveckling. År 2000 omsattes knappt 50 Mkr och 2006 var man uppe i nära 800 Mkr. Orderstocken ligger idag på 700 Mkr. AF Bygg ligger på 750 -850 i omsättning per år.

- Det är dock inte volymen som är viktig utan vi har lönsamheten i fokus, säger Ulf Spennare.

- Förra året var dock ett mycket turbulent år för företaget, milt sagt, säger han. Några av våra nyckelpersoner tog med sig halva styrkan av personalen när de startade egna företag. Det var mycket tufft men vi har dock lyckats hitta ersättare för de flesta. Vi har anställt ett 30-tal nya kompetenta medarbetare under det senaste året så nu ser vi mycket positivt på framtiden. Det är full fart framåt som gäller.

Ulf Spennare berättar vidare att det är viktigt för företaget att sticka ut. Med bra projekt och bra medarbetare.

- Vi är dock inte ute att växa för växandets skull. Vi ser oss fortfarande som byggbolag med tydlig lokal förankring. Men självklart åtar vi oss även stora projekt. Vi vill ha hela spektrat. Vi har kapaciteten att ta stora projekt.
AF Bygg arbetar med allt från byggservice, ombyggnader, renoveringar och underhåll av fastigheter, bygger bostäder, bostadsrätter och nu också hyresrätter, bygger om kontor, industrier, offentliga lokaler och utvecklar idéer till färdiga hus.

Vidare är kvalitetspolicyn övergripande inom företaget.

- Vi har en helhetssyn på kvalitet vilket omfattar såväl produkter som våra tjänster. Vårt mål är att till våra kunder överlämna en komplett och felfri produkt i rätt tid och till rätt pris i enlighet med upprättade kontrakt, säger Ulf Spennare.

Hur når ni det?

- Detta når vi genom kontinuerlig utveckling och med engagerade medarbetare. Vi har en platt organisation med korta beslutsvägar och en ansvarsmedveten personal. Drömmen är också att vi ska få hantverkarna ännu mer med oss i processen. Det ska inte vara ett de- och vi-tänkande. Att ha goda medarbetare är en förutsättning för att lyckas.
Hur får man medarbetarna att trivas?

- Det gäller att kunna ha kul både på jobbet och utanför jobbet. Vi hade till exempel en stor AF dag för personalen med familjer förra året, där nästan 300 personer deltog. Vi hyrde hela Universeum som vi hade för oss själva en hel kväll. Sedan är det viktigt att anställa rätt personer. Men det är något jag har lärt mig med åren. Jag går på magkänsla, stämmer det med en gång då är det också rätt. Det gäller att få initiativrika och goda kreativa medarbetare.

Mimers hus i Kungälv hör till ett av de mest uppmärksammade projekten, för AF Bygg, Högsbo 421 köpcenter som blev klart 2006 är ett annat. Beställare var KB Degeln 1, SAR Fastigheter.

- För närvarande bygger vi nya Rättscentrum åt Vasakronan på Skånegatan eller nya häktet som det kallas i folkmun.

Det nya Rättscentrum är ett av Sveriges största som ska få plats för polis, åklagarmyndighet och kriminalvård. Den stora tegelbyggnaden på 22 000 kvm utökas med 30 000 kvm, varav 15 000 kvm under jord. Arkitekter är AG Arkitekter. I kvarteret Venus uppförs en ny stadsdel i centrala Göteborg där Poseidon bygger hyresrätter och Peab, Riksbyggen och AF Bygg, bygger bostadsrätter och ett parkeringsgarage. Vi bygger två huskroppar var i området och vi fick marktilldelning av kommunen. Bygget ska vara klart under våren 2009.

Hotell Opera i Östra Nordstan invid Centralstation är ett annat prestigefullt projekt.

Ett lite udda och intressant husprojekt som AF Bygg just har färdigställt är ett nytt hus åt Sjöräddningssällskapet. Byggnaden i Långedrag uppfördes i svart tjärad träpanel och har ett värdshus i bottenvåningen.
Läget är helt fantastiskt vid vattnet. Långedrags värdshus brann ner och tomten har stått öde sedan 1980-talet.

- Det är roligt att vara med och bygga framtidens Göteborg. Vi vill ha ett brett spektrum i våra åtaganden. Vi bygger även mycket bostäder på många platser i Göteborgstrakten, säger Ulf Spennare.

- Att bygga bra bostäder är viktigt. Tycker kunden att det är bra, då är vi nöjda. Han nämner att företaget slutat använda organiska material i ytterväggar. Istället har vi stålreglar och minerit som är lite dyrare men som är säkert. När det gäller putsade fasade så har vi också slutat med enstegstätning. Vi har luftade ytterväggar när vi putsar.

Förutom bostadsrätter bygger AF Bygg även för första gången 58 hyresrätter i Kallebäck i egen regi. Totalt byggs det 200 lägenheter i fyra punkthus i området.

- I bostadsbyggandet vill vi utnyttja upprepningseffekten så mycket som möjligt. Det går att få variation i dessa bostäder också. Det gäller att plocka de standardkomponenter som finns och ändå få variation i byggandet.
Ulf Spennare hyser dock en liten oro för att installationspriserna har ökat kraftigt, särskilt på elsidan.

Miljötänkandet är en viktig faktor för AF Bygg.

- Här vill vi hänga med, säger han. Vi ska till exempel ha en intern information om passivhus i juni. Vi har bjudit in Hans Eek som är auktoritet inom området. Som exempel ska allmännyttan här i Göteborg satsa stort på passivhus.


- Vi har många bra egenutvecklade produkter och vi vill alltmer i framtiden jobba med sådana här saker. En annan sak som också är ett viktigt mål framöver är att vara med i utvecklingen av att interaktivt visualisera stora byggnads- och anläggningsmodeller (BIM).

Till skillnad från en ren 3D-modell av ett objekt innehåller BIM detaljerad information av alla ingående delar och dess relation till varandra.

- Detta har dock två sidor, konstaterar Ulf Spennare, å ena sidan håller man fortfarande på med hammare och såg och å andra sidan med 3D-teknik. Hur man ska förena dessa två världar är intressant.

Hur jobbar ni?

- Framförallt vill vi jobba väldigt produktionsinriktat. Vi vill ha korta beslutsvägar och komma in i projekten i ett tidigt skede. Därför är en platt organisation bra. Vi vill jobba med ett brett spektrum. Projekten ska också vara ekonomiskt försvarbara. Var och en kan inte sitta på sin kammare, utan här är nära samarbete med alla parter a och o. Kostnaderna ökar med en nolla i varje led. Det gäller därför att ha ett bra partnerskap i ett tidigt skede, med beställare arkitekt, installatör och konstruktör.
Linjeorganisationen är kvar med avdelningschef, platschef och vd i toppen. Men det är aldrig långt till toppen.

Hur ser konjunkturläget ut?

- Byggbranschens högkonjunktur visar för närvarande inga tecken på att mattas av förutom en viss nedgång på bostadssidan. Vi har order en bra bit in på 2009. Jag har dock ingenting emot en något avkyld konjunktur. I den finns mer utrymme för kreativitet. I dag räcker den inte fullt ut.

Vill ni bli större?

- Vi är tillräckligt stora nu, anser Ulf Spennare. Nu är det dags att vi konsoliderar oss och stabiliserar oss här i Göteborg.

Vad är nytt?

AF Gruppen har i dagarna etablerat ett rivningsföretag, AF Decom i Göteborg. Vd är Benny Karlsson. Företaget ska utföra alla typer av rivningsarbeten, verksamheten sträcker sig från Örebro till Ystad. Anledningen till att företaget startades är att AF Decom ville expandera sin verksamhet. AF Decom i Norge har cirka 200 anställda och omsättningen var i fjol cirka 400 miljoner norska kronor. AF Decom är den nionde största rivningsentreprenören i Europa.

- Vidare har vi startat ett dotterbolag, AF Bygg Syd i Halmstad. De har sin verksamhet från Kungsbacka till Malmö. Vi räknar med att omsättningen för företaget blir 300 Mkr på tre år.

- Vi satsar också mycket på inköp. Så till exempel köper vi in betongstommar, fönster och snickerier från Polen. AF Gruppen har etablerat ett inköpskontor i Polen och anställt polskfödd personal som kollar den östeuropeiska marknaden.

Ulf Spennare nämner att moderbolaget i Norge skulle köpa betongstommar för ett projekt i Oslo. Det visade sig att det var ett års leverans i Norge på grund av den överhettade marknaden. Betongstommarna levererades istället från Polen till en lägre kostnad och med endast några månaders leveranstid. En stor satsning har således gjorts på inköpsresurserna.

Ulf Spennare har jobbat i byggbranschen i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv ända sedan 1979. Tidigare jobbade han i många år som platschef på ett flertal byggen.

- Det är roligt att se byggnaderna idag som man varit med och skapat. De står ju kvar. Jag saknar den tiden lite ibland. Platschefen är ju den ultimata spindeln i nätet. Han har det tuffaste jobbet. Han ska ha koll på arbetsmiljön, kvalitén, tidplanen och alla övriga krav som ställs.
På AF Bygg har man utökat stödfunktionerna för att avlasta platscheferna. Bland annat på inköps-, personal- och kvalitets/miljö- och arbetsmiljösidan.

Hur jobbar ni med beställaren?

- Vi har ett bra samarbete och ett stort förtroende hos våra beställare. Engångsbeställare lotsar vi igenom byggprocessen tack vare våra kunniga medarbetare. När vi till exempel jobbar med Vasakronan är det full byggkompetens på båda håll och då försöker vi utnyttja vår gemensamma kompetens för projektets bästa.

Hur får man bra medarbetare?

- Det får vi genom att ge våra medarbetare mycket stor frihet, ett förtroende och utrymme för sin egen entreprenöranda inom givna ramar, avslutar Ulf Spennare.


Pågående projekt

Kungsgatan 35, ombyggnad av biograf till varuhus med mera.
Byggtid: Januari 2008 – september 2008.
BTA: 4 600 kvm.
Entreprenadform: Totalentreprenad.

Spaldings
Nybyggnad av lastbilsverkstad med kontor och butik.
Byggtid: Maj 2007 – maj 2008.
BTA: 3 730 kvm.
Entreprenadform: Totalentreprenad.

Hotell Opera
Rivning av hotell samt uppförande av nytt hotell med 123 rum, restaurang, relaxavdelning m m vid Östra Nordstan.
Byggtid: Januari 2007 – april 2008.
BTA: Ca 5 300 kvm.
Entreprenadform: Totalentreprenad.

Smörgatan Kallebäck
Nybyggnad av ungefär 200 lägenheter som består av 45 hyresrätter i egen regi samt drygt 100 bostadsrätter och ungefär 45 hyresrätter där Tomtstaden är beställare.
Byggtid: December 2006 – första kvartalet 2009.
Entreprenadform: Totalentreprenad.

Kv Venus
Ett samarbete med Poseidon som bygger hyresrätter samt Peab och Riksbyggen som tillsammans med AF Bygg Göteborg bygger bostadsrätter och ett parkeringsgarage.
Byggtid: Juni 2006 för garagen och bostadshusen beräknas vara klara för inflyttning fr o m våren 2008.
BTA: Ca 5 500 kvm per huskropp.

Tillbyggnad av polishus till nytt Rättscentrum med polis, åklagare och kriminalvård.
Byggtid: April 2006 – december 2007 för del 1 och januari 2008 – juni 2009 för del 2.
BTA: 33 000 kvm.
Entreprenadform: Totalentreprenad.

Ulf Spennare
Ålder: Fyller 50 i höst.
Bakgrund: Gymnasieingenjör, utbildad i Västerås.
Född: Surahammar.
Gift: Med Marie sedan 1981, sonen David 19 som spelar tennis på elitnivå.
Bor: På landet, mellan Kungälv och Stenungsund.
Intressen: Många, djur, natur, båtliv, god mat, vinprovning, tennis fågelskådning, gillar särskilt gärdsmygen som har ett härligt läte. Den är också en övervintrare i vår trädgård.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.