Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Premiär i byggyrkes-VM för Sverige

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

För första gången är byggbranschen representerad i en internationell byggyrkestävling.

- Det känns jättebra, säger Christian Nielsen, utbildningsrådgivare, BYN, Byggindustrins Yrkesnämnd.
Han berättar att han tidigare jobbat som anläggningsdykare i många år på Peab. Därför känns det naturligtvis extra bra att man nu kommer att tävla bland annat i anläggningsdykning med tung utrustning i en bassäng fylld med 30 kubikmeter vatten.

Tävlingarna går i Göteborg den 17-20 maj 2006. Bakom arrangemanget står YSS, Youth Skill´s Sweden.  

- Vi vill som bransch visa en annan sida av yrket. Det är viktigt att vi den ökade konkurrensen blir alltmer utåtriktade.

Varför tävla?
- Att man tävlar i yrkeskompetens och hantverksskicklighet höjer statusen i yrket det blir också lättare att värva duktigt folk till byggbranschen.

De yrken som kommer att medverka i tävlingen är anläggning, entreprenadmaskiner, som kommer direktkvalificerade från skol-SM, murare och plattsättare. Vi kommer även att ha ett tätt samarbete med vvs, måleri, glas och plåt, säger Christian Nielsen.

Vilka får vara med?
- Alla på gymnasienivå kan vara med och tävla, man får dock vara max 22 år.

Tävlingen går vartannat år nationellt som internationellt, då man koras till världsmästare i sitt yrke. Förra året gick SM i Piteå och VM i Finland och nu är det alltså SM i Göteborg i maj 17-20 maj för att sedan avsluta med VM i Japan 2007.

- Tävlingen i olika branschkategorier har pågått i omkring sex år utan att byggindustrin varit med och deltagit. När jag jobbade som anläggningsdykare på Peab hade jag aldrig hört talas om detta, säger Christian Nielsen.

Nu är det således byggindustrin som också ska visa upp sig.
Varför har man inte visat upp sig tidigare?

- Det har varit ett genuint motstånd från alla fyra parter tidigare. Nu är dock alla i branschen positiva till detta såväl Sveriges Byggndustrier, Byggnads, Maskinentreprenörerna och Seco. Alla är stolta över att kunna visa vad man göra i respektive yrke. Vi försöker samordna med arbetsutskottet och tävlingskommittén på bästa sätt. Den här tävlingen är inte bara bra för  hantverkare utan även för platschefer.

I tävlingen som går på Mässan i Göteborg, utbildas även nio maskinförare, som först har sitt skol-SM i Alvesta, där man tävlar med tre olika maskintyper, för att därefter tävla i Göteborg med en maskin. Vissa aktiviteter sker även på Heden där man ska utföra en del grävmoment.

I marknadsföringen ingår också att få ut detta bland annat på Byggtorget. Så förutom medalj och klassificering så får man åka till VM i Japan 2007.

Totalt deltar 46 länder i de flesta yrkeskategorier.
Tilläggas kan att Göteborg har ansökt om VM 2011.

- Tänk att som rörmokare i Grebbesta kunna säga att man har en världsmästare anställd hos sig. Eller att den som installerar varmvattenberedaren är väldsmästare i sitt gebit. Det höjer statusen och konkurrensen i branschen, säger Christian Nielsen.

Mer information finns på www.yrkeslandslaget.com

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.