Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Samhällsbyggare hyr in sig i Leksands första coworking: ”Jag åker till kontoret i Stockholm några dagar i veckan”

Publicerad: 12 augusti 2022, 08:54

Bernhard Siljedahl, Ramboll, och Emil Gulleryd, Stureplansgruppen, på Leksands nya coworking-ställe.

Foto: Johanna Åfreds

Tills för ett halvår sedan var Emil Gulleryd anställd på Stureplansgruppen i Stockholm. Nu är han initiativtagare till en nystartad coworkingverksamhet i Leksand, dit familjen flyttade under pandemin. ”En mindre ort kräver lite andra grepp än coworking i en storstad”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Ramboll

Att starta Leksand Coworking är egentligen en sidoverksamhet. Hans ordinarie arbete är som konsult inom event och kommunikation, där hans största uppdrag är jobbet som produktionschef på Stockholm Open.

– Jag och min fru har suttit hemma i villan och jobbat under pandemin och kände att det fick räcka med det. Nu sitter vi här i coworkinglokalen och jobbar ihop i stället, berättar Gulleryd.

Läs även: Ledarskap, affärer och digitalisering: Fem fördjupande samtal från Construction Summit 

Men de är inte ensamma. Trots att verksamheten bara har någon månad på nacken finns tiotalet andra som också jobbar i lokalen. I gänget finns bland annat en it-konsult, en ljud- och ljuskonsult och tre personer från samma företag som servar företag och privatpersoner med biljettbokningar till resor och hotell. Här sitter även Bernhard Siljedahl, teamkoordinator och projektledare på Ramboll ett par dagar i veckan.

– Vi har en lägenhet kvar i Stockholm men nu har det blivit att vi bor mest i Leksand. Det som lockade mig hit var naturen, huspriserna, att det är riktig vinter och att man kan boka tennistid samma dag, inte två veckor i förväg, säger han.

Bernhard Siljedahl, teamkoordinator och projektledare på Ramboll.

Foto: Johanna Åfreds

Bernhard Siljedahl jobbar för tillfället med två projekt inom samhällsbyggnad. Det ena handlar om att bygga om Globen så att arenan kan ta fler ishockeymatcher när Hovet rivs. Det andra projektet är detaljplanearbete för en idrottshall på Kungsholmen.

– Jag åker till kontoret i Stockholm några dagar i veckan och resten av tiden sitter jag här på coworkingen. Jag betalar ur egen ficka för att få sitta här, men det är det helt klart värt för att komma hemifrån.

Åren som kommer tror han att arbetsgivare får vara beredda på fler önskemål från medarbetare om ersättning för både resor till och från jobbet och betald coworking. Han pratar om införandet av en ”arbeta-på-distans-pott”, lite likt det friskårdsbidrag som många företag har.

– Ersättningsnivåer kommer säkert att komma upp mer och mer i anställningsintervjuer och andra lönesamtal. Medarbetare kommer att kräva att få jobba från andra delar av landet och det är ju också ett sätt för arbetsgivaren att bredda arbetsmarknaden och hitta rätt kompetens.

Läs även: Ledarskap: Toppchefernas bästa råd – så blir du en bättre chef 

Emil Gulleryd håller med. När han bodde i Stockholm jobbade han vissa dagar på Stureplansgruppens kontor, andra dagar var det smidigare att hyra in sig på coworking. Därför hade han vissa egna erfarenheter med sig när han skulle starta i Leksand.

– Jag kontaktade fastighetsägaren och berättade vad jag ville göra. Lokalen hade stått tom i flera år efter att sybutiken på orten lagt ner. 

Emil Gulleryd och Bernhard Siljedahl i ett av de gemensamma rummen.

Foto: Johanna Åfreds

Efter en del månaders övertygande om vad konceptet coworking står för fick han grönt ljus. Fastighetsägaren rustade upp lokalen som Emil Gulleryd inrett med inspiration från Bali. Grönska, trä och betong ger atmosfären i lokalen som har två stora arbetsrum, två mindre mötesrum, ett kök och en lounge vid entrén. Att hyra in sig på heltid kostar 2500 kronor i månaden exklusive moms. Den som hyr tre månader i taget får 20 procents rabatt, drop-in för endast en dag kostar det 200 kronor exklusive moms. Internetuppkoppling, te, kaffe och frukt ingår.

– Det går att hyra in sig på deltid också, och så har jag klippkort som inte är knutna till person.

I storstäderna kan coworkingställena nischa sig, men på en mindre ort gäller det snarare att hitta bredden, resonerar Emil Gulleryd. Han vill att lokalen utnyttjas även kvällstid, gärna av studiecirklar, företagsevenemang eller pensionärsgrupper, och filar därför på hur olika typer av partnerskap skulle kunna paketeras. 

– Flera olika typer av verksamheter är ett sätt att överleva. Mitt mål är att skapa en ny typ av mötesplats här i Leksand. 

Emil Gulleryds mål är att skapa en ny typ av mötesplats i Leksand.

Foto: Johanna Åfreds

Emil Gulleryd har även kontaktat kommunen och föreslagit att till exempel deras näringslivskontor skulle kunna hyra in sig någon dag i veckan.

– Jag tror att det skulle kunna ge helt nya insikter och kontakter som gynnar även deras arbete, säger han.

Till hösten ska han ordna mingel för småföretagare på orten för att visa upp lokalerna.

– Det finns jättemånga småföretagare i Leksand, men många känner inte till konceptet coworking. Förutom att det är vår arbetsplats, så har vi som jobbar här i dag redan kunnat sälja in jobb till varandra, trots att vi bara suttit här tillsammans en månad, säger Emil Gulleryd.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Ramboll

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.