Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Segrarna i Sveriges bästa gårdsmiljö utsedda

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:39


Av Marianne Silén
Vinnare i tävlingen Bästa Gårdsmiljö i LRFs kulturråds och tidningen Land Lantbruks tävling om bästa gårdsmiljö blev Åbergs gård i Alsen i Jämtland, Sjöstad i Ölme i Värmland och Myggenäs gård i Hjälteby på Tjörn.
Syftet med tävlingen har varit att dels öka medvetenheten om den bebyggelsekultur och arkitektur som är skapad med lantbruket som utgångspunkt, dels att rikta blicken mot framtidens byggnader i lantbruket och landskapet.
Bland kriterierna för tävlingen är att det bedrivs aktivt lantbruk i någon form, att gården präglas av ett framåtblickande perspektiv och att kulturella, estetiska och funktionella kvaliteter går hand i hand och förstärker varandra.
-Vi har med stor glädje konstaterat att över hundra gårdar nominerats, från Västerbotten i norr till Skåne i söder. Bland dessa har nitton gårdar utsetts till vinnare i nitton län, säger Catharina Svala, SLU, Alnarp, som ingått i juryn.
Jämtländsk byggtradition
Juryns uppgift har varit att utse en vinnare från Norrland, en från Svealand och en från Götaland. De nominerade gårdarna representerar hela spännvidden i dagens svenska lantbruk. Såsom rena deltidslantbruk, gårdar som både driver livsmedelsproduktion och samtidigt satsar på andra verksamheter som turism och livsmedelsförädling, till gårdar som bedriver en renodlad och omfattande livsmedelsproduktion.
Vinnaren i Norrland, Åbergs gård i socknen Alsen, representerar något av det bästa i den jämtländska byggnadstraditionen. Sparsmakat och funktionellt och samtidigt inpassat i landskapet på ett sätt som skapar mervärden. Gården har mycket gamla anor och det nuvarande byggnadsbeståndet är i huvudsak från andra hälften av 1800-talet. Renoveringen av mangårdsbyggnaden har genomförts på ett föredömligt sätt i samråd med antikvarisk expertis. Makarna Söderbom bedriver ett deltidsjordbruk med inriktning på ekologisk odling, köttproduktion med betesdrift och skogsbruk.
 På Sjöstad i Ölme bedrivs spannmålsodling och köttproduktion. Sjöstad kan karaktäriseras som en typisk värmländsk herrgård med ett omfattande byggnadsbestånd. Mattias, Gunnel och Knut Vallhagen  köpte gården 1990 och har därefter utifrån en genomtänkt plan successivt renoverat byggnaderna och anpassat dem till dagens produktion och samtidigt uppfört nya byggnader på ett sätt som synnerligen väl smälter in i gårdsmiljön och där man också ställt krav på leverantörer av byggnadsmaterial att anpassa sig till behovet att förena kulturella, estetiska och funktionella krav.
Miljömässiga värden
 På Myggenäs gård i Valla socken på Tjörn bedrivs en omfattande produktion som sysselsätter fem personer. Margareta och Thomas Hagberg tog över driften på gården för tio år sedan och har därefter genomfört en mycket omfattande renovering och förnyelse av byggnadsbeståndet. Deras ambition har varit att förstärka de mycket stora kulturella och miljömässiga värden som finns på gården. Samtidigt har lantbruket utvecklats främst med en högkvalitativ köttproduktion som till största delen går på export till London. På gården bedrivs också utbildnings- och informationsverksamhet med många studiebesök och även Bo på Lantgård. Myggenäs och makarna Hagberg bidrar på ett föredömligt sätt till att öka attraktionskraften i det svenska lantbruket.
Vinnarna erhåller 15 000 kronor var.
Juryn har bestått av Elizabeth Hatz, KTH, Catharina Svala, SLU, Alnarp, Ulrich Lange, Riksantikvarieämbetet, Atte Laine, LRF och Sören Larsson, LRF.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.