lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Skanska ger medarbetare tjänstledigt för arbete i vården

Publicerad: 27 mars 2020, 10:09

Skanska erbjuder personal med sjukvårdsutbildning i botten att ta tjänstledigt för att jobba i vården. "I sådana här tider blir värderingarna så viktiga. De får vägleda", säger Annika Svensson, presstalesperson på Skanska.

Ämnen i artikeln:

Skanskacoronanybyggnationvårdarbete

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Sedan igår är är det möjligt för Skanskamedarbetare som har vårdutbildning i botten att ta tjänstledigt tre månader för att jobba i vården. Initiativet kommer från början från några medarbetare i företaget.

– Det var några medarbetare som kontaktade HR-avdelningen för att fråga om det var möjligt att ta tjänstledigt för att hjälpa till i sjukvården. Då satt vi oss ner och kikade på möjligheterna och i samband med det kom en desperat vädjan från Region Stockholm om mer hjälp i vården, berättar Annika Svensson.

Skanska utredde förslaget blixtsnabbt och nu har en helt ny typ av grund för tjänstledighet införts.

– För att se till att medarbetare med sjukvårdsutbildning inte avstår på grund av eventuella löneskillnader står Skanska för mellanskillnaden i lön. Vi betalar även semester och pension för dem som väljer att vara tjänstlediga på den här grunden, säger Annika Svensson.

Gäller förpersonal i hela landet

Möjligheten till tjänstledighet för arbete i vården gäller i hela landet, inte bara i Stockholm. Annika Svensson vet inte hur många i företaget som har vårdutbildning i botten och hur stort intresset för tjänstledighet är. Hittills är den en person som har ansökt om ledigt, men det kommer troligen att bli fler. Möjligheten är helt ny.

– Men vi uppmuntrar medarbetare som vill och kan att göra det. I sådana här tider blir värderingarna väldigt viktiga. De får vägleda, säger Annika Svensson.

Företaget har en krisledningsgupp och under denna en operativ krisledning som funderar kring hur Skanska kan bidra i coronakrisens tidevarv.

Andra konkreta initiativ vid sidan av möjligheten till tjänstledigthet för vårdarbete är att man erbjudit Socialstyrelsen att få nyttja byggbodar gratis om det finns behov och i Skåne har man gjort en lokal donation av masker och handsprit.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev