torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Små branschskolor inom bygg kan bli verklighet

Publicerad: 1 december 2015, 09:58

Lars Tullstedt, expert på kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier. Foto: David Magnusson

Yrkesprogramsutredningen föreslår att branschskolor för vissa små yrkesområden ska kunna drivas av branschorganisationerna själva.

Ämnen i artikeln:

byggutbildningskolorutbildning


Slutbetänkandet från Yrkesprogramsutredningen är nu klart. Det innehåller många delar. Bland annat föreslås att elever i grundskolan ska få bättre information om arbetslivet och att det blir en nystart för prao inför valet till gymnasiet. Ett bättre värdegrundsarbete bör införas för att yrkesprogrammen ska kunna attrahera nya grupper av elever.

Detta för att bland annat locka till mindre könsstereotypa utbildningsval. Ytterligare ett förslag handlar om att branschskolor kan bli verklighet.

– Branschskolor är ett riktigt intressant förslag från utredningen. På dessa skolor kan yrkeskompetensen inom de mindre yrkesgrupperna garanteras. Flera av de yrkesinriktade branschorganisationerna inom Sveriges Byggindustrier har redan uttryckt intresse för att bilda branschskola. Golvbranschen och Mur- och putsentreprenörerna, SPEF, har under utredningens gång förklarat sig villiga att ingå i en försöksverksamhet, kommenterar Lars Tullstedt, expert på kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier.

Många branschorganisationer har efterlyst att få ta ett större ansvar för smala yrkesutbildningar som har stor betydelse för arbetsmarknaden, men som riskerar att nedprioriteras inom utbildningssystemet, står det att läsa i utredningen. Branschskolan ska i praktiken kunna ta emot gymnasieelever från hela landet för att få en tillräcklig volym elever. Genom entreprenadavtal med en kommun ska branschskolan också utbilda elever inom kommunal vuxenutbildning

– Med denna utbildningsmodell föreslås ett riktat statsbidrag som en gymnasieskola kan använda för att kunna sända elever till en branschskola. Att modellen skulle kunna fungera för både ordinarie elever i gymnasieskolan och inom yrkesvux gör det hela ännu bättre, säger Lars Tullstedt.

Försöksverksamheten föreslås omfatta upp till tio branschskolor och cirka 1 600 gymnasieelever. Den ska pågå i fem läsår och sedan utvärderas.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev