Få hela storyn
Starta din prenumeration
Karriär
Publicerad: 9 juli 2012, 11:46
Pensionsavgångar och sjunkande intresse för ingenjörsyrket gör att det kommer att saknas 50 000 ingenjörer år 2030.
Prognosen kommer från SCB och speglar också de senaste årens trend för ansökningar och intagningar på högskolor och universitet. Intresset för civilingenjörsutbildningarna inom bygg avviker däremot mot trenden och ökar sedan några år men från en låg nivå.
För gruppen ingenjörer i stort har däremot det senaste decenniet medfört en halvering av utexaminerade.
Den oroväckande utvecklingen diskuterades livligt i Almedalen.
På seminariet "Hotar ungdomsarbetslöshet och ingenjörsbrist samhällsbyggandet? i Almegatältet i arrangemang av Sveriges Byggindustrier och Svenska teknik och designföretagen diskuterades med anledning av en färsk rapport fördelarna med arbetsintegrerat lärande i de långa ingenjörsutbildningarna. Frågan är inte okontroversiell. På exempelvis Chalmers är det möjligt att gå fem år fram till en mastersexamen utan en enda praktikperiod eller annan nära företagskontakt än inför skrivandet av examensarbetet.
År 2003 slopades även de tidigare obligatoriska årliga tolvveckors praktikperioderna under sommarmånaderna efter påtryckningar av KTH.
Men praktik och nära kontakter med studenterna har också starka anhängare.
Siv Axelsson, HR-ansvarig inom WSP, berättade att man varje år tar in 50-60 studenter poå praktik och lika mång som skriver sina uppsatser på företaget.
-Och vi ser hur åtskilliga högskoleingenjörer inspireras att läsa vidare till civilingenjörer när de praktiserar hos oss.
I England är en ännu större andel av den sammantaget åtta år långa ingenjörsutbildningen företagsförlagd och WSP ger också studenterna företagsinterna teoretiska kursavsnitt.
-Det är en fördel att studenterna finns så länge i organisationen hos oss, de får chansen att pröva på många olika avdelningar, menade Siv Axelsson.
Ylva Lagesson, marknadschef på NCC, ser också mycket positivt på arbetsintegrerat lärande i företagen.
– Det ger både studenterna och oss en chans att komma med rätt förväntningar.
Staffan Åkerlund