Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Två av tre vill se större fokus på stress

Publicerad: 9 december 2016, 12:44

Arbetsmiljöombud inom bygg- och fastighetsbranschen ser stress och arbetsbelastning som det mest angelägna att jobba med på sin arbetsplats.

Arbetsmiljön för privatanställda tjänstemän är fortsatt tuff. Sämst ställt är det med den psykosociala arbetsmiljön, enligt en undersökning från Unionen. Samma undersökning visar att arbetsmiljöombud inom bygg- och fastighetsbranschen ser stress och arbetsbelastning som det mest angelägna att jobba med på sin arbetsplats.


Unionens enkätundersökningar bland arbetsmiljöombud har visat en negativ trend för arbetsmiljön sedan 2013. Enligt den senaste undersökningen lever inte ens hälften av arbetsgivarna upp till kraven i arbetsmiljölagen.

Stress och arbetsbelastning är det mest bekymmersamma, enligt undersökningen. Det är den fråga som Unionens arbetsmiljöombud generellt ser störst behov av att arbeta vidare med. Det gäller även för Unionens arbetsmiljöombud inom bygg- och fastighetsbranschen. Av dem lyfter två av tre fram stress och arbetsbelastning som det mest angelägna att jobba med på den egna arbetsplatsen.

I våras trädde en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö i kraft. Unionens arbetsmiljöutredare Daniel Gullstrand tror inte att den fått genomslag på arbetsplatserna än. Rätt implementerad skapar den ett tydligt förhållningssätt kring tillgängligheten i arbetslivet och ger möjlighet till återhämtning, anser han.

Utöver frågan om stress och arbetsmiljö är chefs- och ledarskapsfrågor samt systematiskt arbetsmiljöarbete viktiga för Unionens arbetsmiljöombud inom bygg och fastighet, enligt enkäten.

Om undersökningen

■ Enkäten skickades ut den 21 september till Unionens 7253 arbetsmiljöombud tillsammans med ett brev och var öppen fram till och med den 13 oktober.
■ Totalt fick 7253 arbetsmiljöombud undersökningen. Sammanlagt var det 2727 svarande som slutförde enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 39 procent.
■ Arbetsmiljöombuden är uppdelade i 11 olika branscher: Bygg och fastighet, Energi och miljö, Farmaci och hälsa, Handel, Industri och teknik, IT och telekom, Konsult och finans, Media och kommunikation, Organisationer och föreningar, Service och tjänster och Transport och logistik.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.