Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Tydliga yrkesroller stärker fastighetsbranschen

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


Av Margareta Redlund

Trots att 65 000 personer är anställda i fastighetsbranschen och att värdet på beståndet är svindlande 5000 miljarder kronor saknas såväl branschutbildning som enhetlig yrkesnomenklatur.

Kompetensbristen i branschen börjar märkas vid drift, skötsel och underhåll av fastigheterna.

Stiftelsen FFU, Fastighetsarbetsgivarnas Förening för Utveckling har lagt fram ett förslag till vilka krav och kompetenser branschen ska ställa på olika yrkeskategorier.
Med förslaget som grund kommer landets högskolor och andra utbildare, till exempel BFAB och Fastighetsakademin,  att kontaktas och olika utbildningar tas fram.

Eftersom ingen regelrätt utbildning finns av fastighetsskötare, fastighetsingenjörer med flera yrkeskategorier är skolorna mycket intresserade av att, tillsammans med branschen, ta fram olika utbildningsprogram. Förutsättningen är dock att branschen tydligt definierar kraven så att de ungdomarna som utbildas får rätt kompetens.

- Det är dags att få in kompetens i fastighetsbolagen och få igång en utbildning, säger Siw Wiblom, vd för FFU, som har ett mångårigt förflutet i fastighetsbranschen.

- Med utbildning ökar också yrkets status, vilket ger bättre möjligheter till rekrytering nu när fyrtiotalisterna går i pension, säger hon.

Floran av beteckningar för fastighetsskötare är stor. När Siw Wiblom tillträdde sin tjänst fann hon inte mindre än 55 olika synonymer till exempel husvärd, bovärd, driftstekniker och servicetekniker.

De sex yrkeskategorierna branschen enats om är följande: Fastighetsförvaltare hanterar kunder, har kunskaper i teknik, ekonomi och juridik. Fastighetsingenjör har huvudansvar för den tekniska förvaltningen. Fastighetsvärd har administrativa och operativa uppgifter. Yrkesrollen är relativt ny och är ett mellanting mellan fastighetsförvaltare och fastighetsskötare.

Fastighetstekniker genomför drift och skötsel av fastighetens tekniska system. Fastighetsskötare ser till fastigheten, sköter utemiljön och gör vissa reparationer. Kompetensen omfattar, förutom tekniska kunskaper, kännedom i juridik och administration. Fastighetsvårdare har ansvar för fastighetens inre städning där kunskaper krävs om städmetoder, arbetsmiljö, material och arbetsplanering.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.