Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Vill öppna fler karriärsvägar

Publicerad: 4 juli 2017, 15:52

Nils Karlsson, Ratio, Jens Albrektsson, Installatörsföretagen, Liselott Gustafsson, Gustafssons Rör, Niklas Wykman (M), Arbetsmarknadsutskottet. Peter Hellberg, Unionen och TCO, och Martin Klepke, politisk redaktör för Arbetet.

Foto: Anders Siljevall

Hur ska en samhällsvetare mitt i livet kunna skola om sig till VVS-montör? Installatörsföretagen efterlyser smidigare vägar för den som vill byta karriär.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2017

Tidningen Byggindustrin har tidigare skrivit om att Installatörsföretagen vill förenkla för den som vill skola om sig till ett hantverkaryrke senare i livet. Jens Albrektsson, chef för kompetens och utbildning på Installatörsföretagen, förklarade i Almedalen varför frågan är så angelägen.

– Vi har ett kompetensgap i branschen som bara ökar. Samtidigt ska det byggas allt mer och med högre krav på installationerna. Det ska byggas över 700 000 bostäder till 2025, men vi har bara kapacitet för 460 000 bostäder, slog Jens Albrektsson fast.

Vad är det då som står ivägen? För 14-15-åringar som ska välja gymnasium är kanske inte elektriker eller VVS-montör de mest attraktiva valen och att i den åldern gå mot strömmen är svårt. Senare i livet kan yrkena däremot vara mer intressanta, men i vuxenutbildningarna prioriteras de som saknar tidigare gymnasiekompetens eller står långt från arbetsmarknaden. Tänkbara åtgärder som Installatörsföretagen lyfter fram är öronmärkta platser på yrkesvux för elektriker och VVS-montörer och en ny sorts lärling, företagslärling.

– Forskning visar att 80 procent av yrkeskompetenserna är gemensamma. De sista 20 procenten är yrkeshemligheter som snabbt kan läras ut på plats, förklarade Jens Albrektsson.

Liselott Gustafsson, vd för Gustafssons Rör i Umeå, skrev under på att frågan är viktig.

– Vi har turen att ha en toppenbra gymnasieskola här i Umeå och vi kan lita på att lärlingarna vi får därifrån har de kunskaper som krävs. Yrkesvux fungerar däremot inte alls. Varje vecka ringer det någon därifrån och frågar om praktik, men tyvärr kan de inte snabbt komma igång med de kunskaper de har, berättade hon.

Peter Hellberg, vice ordförande för Unionen och TCO, instämde i att det måste bli lättare för hans medlemmar att kunna skola om sig.

– Vi gör också bedömningen att digitaliseringen och automatiseringen kommer att ske på kontoret. Den omställningen kommer att påverka tjänstemännen. Jag tror att det är en förlegad syn att man i tonåren måste välja mellan praktiker och teoretiker, menade han.

Nils Karlsson, vd för näringslivets forskningsinstitut Ratio, ansåg att mycket måste göras både när det gäller regleringarna av hur arbetsmarknaden fungerar idag och på utbildningssidan.

– Den grundläggande utbildningen blir otroligt viktig om man ska kunna göra mer än en karriär under sitt liv. Yrkesutbildningssystemet är idag förvirrat och vi behöver hitta former för fortsatt lärande längre fram i livet.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2017

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.