Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

VVS-montörer trivs medan de sliter ut sig

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:40


En hälsovådlig arbetsmiljö behöver inte betyda att man inte trivs på jobbet.

Så skulle man kunna tolka de motsägelsefulla uppgifterna i två undersökningar som nyligen publicerats.

Konsultfirman CFI Group har gjort en stor enkät som visar att byggbranschen kan ståta med Sveriges mest nöjda personal.
Samtidigt visar statistik från Arbetsmiljöverket att VVS-montörer, målare, lackerare, sotare samt byggnads- och anläggningsarbetare ligger i topp vad gäller arbetsorsakade hälsobesvär.

Åke Johnsson, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Byggindustrier, har inte sett någon av rapporterna men blir ändå inte helt förvånad över resultatet.

- Byggbranschen ligger ofta väldigt högt i trivsel, trots att miljön kan vara tuff. Det är mycket frihet i arbetet och man ser resultatet av vad man gör.
CFI-undersökningen har genomförts även i de andra nordiska länderna och den visar att svenskarna generellt är mer missnöjda med sina arbeten än övriga nordbor. Nöjdast är danskarna, följt av danskar och finnar.

Att anställda i byggsektorn är nöjdast bland svenskarna är anmärkningsvärt med tanke på att personalens uppfattning om företagets image finns med som en parameter. De senaste två åren har knappast utgjort någon höjdpunkt för byggbranschens anseende, med fokus på fusk, karteller och stegrande priser.

Christer Åkerhielm, som är den på CFI som gjort undersökningen, säger att han tror skillnaden i företagsstruktur kan förklara varför danskarna är mer positiva till sina arbetsgivare. Danmark domineras av småföretag medan Sverige har många storföretag och stora myndigheter. Den högre trivseln avspeglas också i lägre sjukfrånvaro.

Att det finns ett samband mellan företagets storlek och personalens sjukfrånvaro framgår tydligt av statistik från SCB. Första kvartalet 2001 var sjukfrånvaron för personer som arbetade på företag med mindre än fyra anställda 2,7 procent. De som arbetade på företag med mer än 200 anställda hade en sjukfrånvaro på 5,9 procent.

Arbetsmiljöverkets rapport bygger också på enkäter. Av samtliga anställda uppgav 27,4 procent att de någon gång under det gångna året haft besvär som hänför sig till arbetet. Detta behöver alltså inte innebära att man varit sjukskriven.

Bland kvinnor toppar socialsekreterare och kuratorer med 37 procent och bland männen är det alltså VVS-montörer (32,4 procent), målare, lackerare och skorstensfejare (29,8) och byggnads- och anläggningsarbetare (29,3) som har mest besvär.

Tendensen är att besvären ökar. Sedan 1998 har andelen byggnads- och anläggningsarbetare med besvär ökat från 21 procent till 29,3 procent, medan motsvarande utveckling för hela arbetsmarknaden är en ökning från 15,6 procent till 21,1 procent.

Tendensen för VVS-montörerna är inte statistiskt säkerställd eftersom det varit för få svarande vissa år.

AV TOMAS ÄNGSHAMMAR
Reagera på artikeln!

FAKTA Branschbetyg
Personalens omdömen om den egna branschen mynnar ut i ett medarbetarindex. Så här ser topplistan ut för Sverige:
1 Bygg och anläggning 66
2 Offentlig myndighet 65
3 Kultur och föreningar 64
Transport 64
It och rådgivning 64
6 Bank och försäkring 63
7  Hälso- och sjukvård 61
8 Utbildning och forskning 60
9 Post och telekom 57
Handel och service 57
Maskin, järn, metall 57
12 Sociala tjänster 55
13 Övrig industri 54
14 Livsmedel och tobak 53

Källa: CFI

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.