Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

100-klubben ger jobb och praktik

Publicerad: 2 november 2016, 10:09

Drygt 280 nyanlända har fått arbete med stöd som ett resultat av 100-klubben. Hittills har 987 personer fått praktik eller arbete hos de företag som anslutit sig.


100-klubben, som lanserades av regeringen för ett år sedan, var en uppmaning till arbetsgivare att ta emot nyanlända på praktik eller andra insatser i samarbete med Arbetsförmedlingen. De företag som kan ta emot minst 100 nyanlända inom tre år ingår i 100-klubben. Syftet är att dubbelt, dels att introducera fler nyanlända på den svenska arbetsmarknaden, dels att hjälpa företagen hitta framtida arbetskraft.

Hittills har 28 företag har anslutit sig till 100-klubben. Av dessa har 25 företag tagit emot sammanlagt 987 personer på olika former av praktik eller arbete med stöd. Av dem är det 282 personer som har fått anställning med stöd hos något av företagen.

Statistiken gäller nyanlända som fått uppehållstillstånd och sedan varit i Sverige högst tre år. På Arbetsförmedlingen är man nöjd med satsningen hittills.

– Vi ser att en tredjedel av dem som tagits emot av företag i 100-klubben har fått ett arbete. Det är bra, inte minst med tanke på att det är personer som har varit i Sverige en kort tid och att samarbetet med de flesta företagen i praktiken pågått under relativt kort tid, säger Mattias Buvari, regiondirektör på Arbetsförmedlingen.

Listan över vilka företag om ingår i 100-klubben är inte offentlig, men från samhällsbyggnads sektorn har ett antal företag gått ut med att de är med, bland annat Peab, HSB Riksförbund, Ramböll Sverige, Riksbyggen, Sweco och ÅF Infrastruktur.

– Fler företag ser samarbeten med Arbetsförmedlingen och 100-klubben som ett sätt att hitta rätt kompetens. Det är bra, då flertalet företag gått in i samarbetet utifrån ett socialt ansvarstagande, säger Mattias Buvari.

Andra samarbeten mellan arbetsgivare och Arbetsförmedlingen med inriktning mot nyanlända är snabbspåren, praktikantprogrammet – praktik i staten, Äntligen jobb och ett stort antal lokala samarbeten med företag.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.