Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

400 nyanlända kan anställas direkt

Publicerad: 29 mars 2016, 05:00

Soledad Grafeuille, utvecklingsledare på Arbetsförmedlingen. Foto: Arbetsförmedlingen

Det finns 200 nyanlända civilingenjörer inom bygg- och anläggning registrerade hos Arbetsförmedlingen. Utöver dem 100 stycken högskoleingenjörer och 100 arkitekter. "Vi ser gärna att de kommer ut på praktik", säger Soledad Grafeuille, utvecklingsledare på Arbetsförmedlingen.

Ämnen i artikeln:

kompetens


Vanligtvis finns det få registrerade arbetssökande civil- och högskoleingenjörer och arkitekter hos Arbetsförmedlingen. De flesta får jobb ändå. Men för de nyanlända är situationen en annan. I brist på personliga kontakter i Sverige fylls nu Platsbanken på med yrkesgrupper som samhällsbyggnadsbranschen ropar efter.

– Många arbetsgivare känner inte till den kompetens som nyligen har kommit till Sverige, säger Soledad Grafeuille, utvecklingsledare på Arbetsförmedlingen.

Totalt finns just nu 400 civil- eller högskoleingenjörer inom bygg- och anläggning samt arkitekter med utländsk bakgrund registrerade hos Arbetsförmedlingen. Målet är att få ut alla åtminstone i praktik.

– Vi vill hitta arbetsgivare som vågar börja och som sedan kan fungera som goda informationsexempel, säger Soledad Grafeuille.

För den arbetsgivare som vill erbjuda praktik i tre månader till en ingenjör inom Snabbspåret utgår ett handledararvode på 12 000 kronor totalt. Därefter finns olika möjligheter till anställning med stöd från Arbetsförmedlingen. Det kan innehålla kompletteringsutbildningar, till exempel finns skräddarsydda ingenjörsutbildningar i svensk bygglagstiftning. Att låta praktiken övergå i nystartsjobb under ett år är också ett alternativ.
– Där erbjuder vi dubbla arbetsgivaravgiften i ersättning, säger Soledad Grafeuille.

Som exempel på detta nämner hon en byggnadsingenjör som får låt oss säga 30 000 kronor i månadslön. Av det står Arbetsförmedlingen för närmare 14 000 kronor och arbetsgivaren för cirka 25 000 kronor.

Vilket är då det första steget för en företagare att ta som är intresserad av att rekrytera?

– Enskilda företagare är alltid välkomna att kontakta sina lokala Arbetsförmedlingskontor så guidar de vidare. I större städer finns också särskilda arbetsgivarcenter inom Arbetsförmedlingen som sköter allt detta, säger Soledad Grafeuille.

Relaterade artiklar

Arbetsgivarna slåss om de nyanländas kompetens

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev