torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Allt fler byggjobb hos uthyrare

Publicerad: 6 mars 2008, 13:42

Ämnen i artikeln:

kompetens

AV FREDRIK KARLSSON

Det är ljusa tider för bemanningsföretagen inom byggbranschen. Det finns ett stort intresse för deras tjänster från byggföretagens sida.

Arbetslösheten bland byggnadsarbetare steg med 0,3 procent och låg under oktober på 8,5 procent. Det innebär att 8 433 byggnadsarbetare saknade jobb. Från byggföretagen har det inte kommit några signaler om att nyanställningar i större omfattning är på gång. På Arbetsförmedlingen finns ett 50-tal jobb i hela landet för dem att söka. Merparten av dem är i bemanningsföretag. Expandera Mera som söker allra flest annonserar efter 20 byggnadsarbetare och tre platschefer. Det handlar om provanställningar som enligt planen ska övergå i fasta tjänster.

-Det har rullat på extremt bra. Det blir en liten svacka fram till jul men sedan ser det ut som om vi behöver anställa många byggnadsarbetare, säger Expandera Meras vd Jessica Löfström.

Under andra halvåret har de dubblerat omsättningen. De har nu 20 byggare anställda och räknar med att anställa lika många till. Samtidigt ska många arbetsledare rekryteras.

De har nyligen kommit igång med verksamheten efter att ha kommit överens med Byggnads om ett kollektivavtal och tycker att det samarbetet fungerar bra.
Uppdragsgivare är byggföretag, från små enskilda firmor som behöver hjälp för att klara entreprenader till de allra största som behöver hjälp vid arbetstoppar. Jessica Löfström tycker sig se att företagen resonerar på ett annat sätt i dag och att man tar hjälp av bemanningsföretag i stället för att återkommande anställa och avskeda byggnadsarbetare.

Hur kan ni erbjuda fasta tjänster utan att veta hur många uppdrag ni får?
-Det är vår specialitet att rekrytera och bemanna, det är vår kärnverksamhet och därför har vi enklare att flytta runt folk.
Framtidsbilden bekräftas av Pelle Eriksson, vd Helpman entreprenad som i dag sysselsätter 45 personer, både genom egna mindre entreprenader åt större bolag och genom uthyrning. De ser också en ökad efterfrågan och kommer att anställa fler.

-Min bild är att byggföretagen inte kommer att anställa fler utan lösa det på annat sätt, säger Pelle Eriksson och syftar dels på att de tar in underentreprenörer och dels på att de hyr in personal. Helpman har nyanställt en säljare som ska rikta in sig på att förmedla arbetskraft till de halvstora bolagen i Stockholm som visat stort intresse för deras tjänster.

BELAB sysslar med bemanning i flera olika branscher och har 22 anställda sysselsatta med byggjobb. De söker nu nya medarbetare i både Göteborg och Stockholm.

-Vi märker en ökad efterfrågan på byggsidan, bekräftar Roberto Ferrera, som är personalansvarig.
Tillsammans sysselsätter inte bemanningsföretagen särskilt många byggnadsarbetare ännu men trenden är tydlig: deras marknadsandelar ökar.

Intresset hos byggnadsarbetarna för att jobba i bemanningsföretagen verkar också stort men rekryteringsprocesserna omständliga för att de ska hitta arbetare med rätt profil.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev