söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Arbetsgivarna kritiska till kraven från 6F

Publicerad: 16 december 2015, 16:09

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Foto: Mattias de Frumerie

I dag la 6F, som består av fackförbunden Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Seko och Fastighetsanställdas förbund, fram sina krav inför den kommande avtalsrörelsen. Arbetsgivarförbunden menar att kraven är oroande och oansvariga.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierBI Norwegian Business SchoolEIOF7kompetensByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsen

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på Elektriska Installatörsorganisationen EIO, är bland annat kritisk till att F6 kräver en löneökning på 3,2 procent under den kommande avtalsperioden.

– Det är en högre nivå än de krav som facken från industrin la fram för en tid sedan. 6F kan rimligen inte bedöma industrins förmåga bättre än parterna inom industrin. Under sken av låglönesatsningar kräver de här facken löneökningar som klart överstiger vad industrin krävt. Dessutom hör merparten av medlemmarna inom 6F till de bäst avlönade LO-grupperna, säger Åsa Kjellberg Kahn.

Läs mer om kraven från 6F.

Även Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, är kritisk till kravet på 3,2 procent. Han säger att arbetsgivarna inom byggsektorn enats om att inte teckna några avtal utöver industrinormen.

– 6F spelar rysk roulett med svenska företag när de väljer att frångå praxis. Byggsektorn är redan konkurrensutsatt och utländska företag konkurrerar allt oftare på hemmaplan. För att konkurrenskraften ska stärkas krävs att löneökningstakten anpassas så att kostnadsutvecklingen i Sverige inte blir högre än den i våra konkurrentländer säger Mats Åkerlind.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev