Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Arbetsgivarna slåss om de nyanländas kompetens

Publicerad: 29 mars 2016, 05:00

Snabbspårsträffen hölls hos Stockholms byggmästareförening.

Foto: Sofia Johansson

Invandringen kan vara på väg att lösa en del av kompetensförsörjningen i byggsektorn. På den första av Snabbspårets träffar fick arbetssökande presentera sig för företagen. "De jag träffade var enormt motiverade människor", säger Hans Sjödin från Peab.


Snabbspåret är regeringens, fackets och arbetsgivarnas initiativ till att invandrare snabbare ska komma ut i jobb i särskilda bristyrken. Byggingenjörer är ett sådant yrke. När en träff arrangerades hos Stockholms Byggmästareförening i mitten av mars fanns 35 förväntansfulla arbetssökande och fem företag på plats.

– Arbetsförmedlingen var där och började med att informera om Snabbspåret inför företagen. Sedan genomfördes en ”speed dating” i olika rum där de arbetssökande fick presentera sig för företagen, berättar Henrietta Ludwig, kursansvarig på Stockholms Byggmästareförening.

Företagen som fanns på plats var Q-gruppen, Viktor Hansson Bygg, Åke Sundvall Byggnads, Peab Drift och Underhåll och Lindqvist Bygg.

Jonas Berg, arbetschef på byggnadsföretaget Åke Sundvall, var imponerad av många av de arbetssökande som Arbetsförmedlingen hade matchat och valt ut.

– Det fanns flertalet kvalificerade personer där. Några kanske passar bättre hos teknikkonsultbolagen men många av dem tror jag kommer att få jobb på traditionella byggföretag som vårt. Vi söker framförallt produktionspersonal till våra byggarbetsplatser i Storstockholmsområdet, men vi har även nytta av och rekryterar strategiskt inom hela byggsektorns kompetenser eftersom vi är i en expanderande fas just nu, säger han.

Vad kan en person med annan bakgrund bidra med på ert företag?

– Mycket förstås, förutom rent praktiskt, då till exempel våra kunder ibland har andra språk än svenska. Dessutom har de erfarenheter och infallsvinklar som hjälper oss som bolag att utvecklas. Att få ut nyanlända i arbete är en av vår tids viktigaste frågor som vi tror att vi kan vara med och bidra till. Sen var vi naturligtvis nyfikna på att få träffa nya människor och se om och hur de kan hjälpa oss att bygga bra hus, säger Jonas Berg.

Han fortsätter:

– Det jag tar med mig mest från dagen är framtidstron och ambitionen att vilja jobba, dessutom var det en del av dem som var duktiga på svenska trots att de bara varit här något år.

Även Hans Sjödin, som sedan någon månad tillbaka har den helt nyinrättade tjänsten som projektledare för integrationsfrågor på Peab, tyckte att mötet var givande.

– Även om mötet med varje enskild person var kort så hann man få ett hyggligt bra första intryck. Energin och viljan var så oerhört tydlig. Det var enormt motiverade människor som vill göra allt och lite till om de får möjligheten. Samtidigt får man inte vara naiv, det kommer att finnas utmaningar, men på sikt tror jag att det är väldigt berikande att få in andra synsätt i företaget, säger han.

Enligt Hans Sjödin kom de flesta på träffen från Syrien och Afghanistan och hade redan bott i Sverige 2–3 år. I första hand siktar Peab på att kunna erbjuda flera personer praktik, med målet att nå fram till anställning. Nu väntar fler och mer djupgående intervjuer med flera av de arbetssökande från träffen.

Det här är snabbspåret

Regeringen vill att nyanlända personer i Sverige snabbt ska komma ut på en arbetsplats som är relevant för individens utbildning, erfarenheter och intresse. Samtidigt råder det brist på arbetskraft i många branscher, de får nu hjälp med kompetensförsörjningen genom att Arbetsförmedlingen och branscherna tillsammans skapar snabbspår för att underlätta för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden. För byggtjänstemännen finns ett avtal mellan Sveriges Byggindustrier, Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer om Snabbspåret.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.