Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Arbetsledare ska utbildas i expressfart

Publicerad: 16 februari 2018, 05:00

Micael Holmström, vd för Academy.

Foto: Academy

Utbildningsföretaget Academy ligger bakom ett nytt snabbspår in i jobbet som arbetsledare inom bygg och anläggning. Med anonyma tester som intagningsprov och tolv intensiva utbildningsveckor ska 30 deltagare få de verktyg de behöver för arbetet – oavsett bakgrund.


Academy, som är ett systerbolag till konsultföretaget Academic Work, startade 2015 och har sedan dess intensivutbildat nära 400 deltagare inom tekniska bristyrken som programmerare. Nu ger sig företaget in i bygg- och anläggningsbranschen och startar en intensivutbildning för arbetsledare inom bygg – Academy Technology.

– Vi började med IT-branschen, men har sedan starten fått påstötningar från våra kunder om att våra utbildningar borde passa även för andra branscher. Bland annat har vi utfört utbildningar inom fastighetsautomation och haft järnvägsentreprenören Strukton Rail som kund, säger Micael Holmström, vd för Academy.

Utbildningen är kostnadsfri och enda kravet för att söka är att du är över 18 år och behärskar det svenska språket, men deltagarna väljs sedan ut genom en serie anonyma tester som bland annat prövar de sökandes ledaregenskaper, kommunikativa och kognitiva förmågor. Syftet är att få fram deltagare som både har läggning och intresse för att bli arbetsledare.

– Just viljan och ambitionen att leda ser vi som en avgörande faktor i urvalet. Tyvärr möter vi i dag alldeles för många arbetsledare som egentligen inte vill vara ledare men som såg det som enda vägen till en högre lön. En annan utmaning med befintliga arbetsledarutbildningar är att deltagarna ofta är anmodade av arbetsförmedlingen att deltaga. Eftersom tempot på våra utbildningar är så högt är det viktigt att deltagarna är motiverade. Efter det första urvalet genomför vi djupintervjuer med deltagarna för att säkerställa att de verkligen vill jobba vidare som arbetsledare efter utbildningen, säger Micael Holmström.

Praktiskt lärande i högt tempo

Academys utbildningar bygger på den amerikanska metodiken Accelerated Learning, som innebär praktiskt lärande i högt tempo.

– Hos oss får läraren aldrig mala på för länge, utan varje pass inleds med en introduktion på 20 minuter där läraren bryter ner ämnet. Därefter följer en praktisk uppgift. Det kan till exempel vara ett test eller en övning, säger Micael Holmström.

Han berättar att utbildningarna brukar ha runt 2 000 sökande. Academy Technology har 30 platser och deltagarna är efteråt garanterade tillsvidareanställning hos Academic Work. Ambitionen är att de sedan ska överrekryteras till det företag där de har uppdrag inom ett år.

– Det är vår affärsmodell att vi anställer de som går våra utbildningar och sedan hyr ut dem. Det innebär att kvaliteten blir enormt viktig för oss. Vi har 30 platser, men vi fyller inte ut platserna för sakens skull. Det kan mycket väl bli så att vi väljer ut 25 sökande och då blir det så många platser vi har, säger Micael Holmström.

Utbildningen startar 28 maj på Academy Campus i Kista. Deltagarna väljer om de efteråt vill arbeta i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Karlstad, Gävle, Örebro eller Sundsvall.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.