Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Arbetslösa lärlingar ska få bredare kompetens

Publicerad: 14 oktober 2009, 09:13

SABO, Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter har presenterat en överenskommelse som kan ge 1 000 lärlingsplatser och en effektivare renoveringsprocess.


Överenskommelsen går ut på att bredda utbildningen för murare samt för trä- och betongarbetare. Utbildningen breddas med kunskap inom plattsättning alternativt golvläggning. Åtgärden ska leda till att fler lärlingar ska komma i arbete, framför allt i renoveringsprojekt. Yrkesarbetarna får en bredare kompetens, vilket skapar förutsättningar för en effektivare renoveringsprocess.
- Det finns många snickare därute, men är det snickare som behövs? Bara var tjugonde elev blir plattsättare. Det behövs fler yrkesarbetare med bred rot-kompetens, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.
- Bara allmännyttan har ett renoveringsbehov för 390 000 lägenheter, så det gäller stora volymer. Till renoveringarna behövs mångsidiga yrkesarbetare för att hyresgästerna ska kunna bo kvar i sina lägenheter under tiden.
Kurt Eliasson sammanfattar det, från SABO:s sida, väntade resultatet av den reviderade utbildningen att lärlingar lättare ska kunna få jobb samt att utbildningen ska ge rätt kunskap för uppgiften.

- För våra hyresgäster kommer det att innebära mindre störningar och för SABO som helhet blir det mer kostnadseffektivt.

AF:s, Arbetsförmedlingens, roll i överenskommelsen är att utbilda arbetslösa bygglärlingar till plattsättare och/eller golvläggare under en 16-veckorsperiod, varav 2 veckor avser utbildning i de särskilda villkor som gäller när man arbetar hemma hos andra människor. Målgruppen är ungdomar som avslutat 3-årig gymnasieutbildning inom trä, betong eller som murare och som under lärlingstiden blivit arbetslösa.

– I dag har vi 5 400 arbetslösa ungdomar som inte har haft möjlighet att slutföra sin lärlingsperiod för att få sitt yrkesbevis. Skälet har varit den dystra byggkonjunkturen. Med denna lösning får de möjlighet att slutföra sin utbildning och stora möjligheter att få jobb direkt. Efter ytterligare lärlingstid på cirka 3 000 timmar kan de få ut ett yrkesbevis för ännu ett yrke, vilket förbättrar deras chanser på arbetsmarknaden, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Hon berättar att tio kommuner redan har upphandlat förslaget.
- Nedgångar i konjunkturen gör att många byter yrke – och det är dyrt att återta den kunskapen.
Angeles Bermudez-Svankvist betonar att Arbetsförmedlingen välkomnar även den privata kunden.
- Det är tid att committa sig, säger hon.

Per Samuelsson, branschstrateg vid AF, pekar på statistik som visar en dipp mellan åren 1990 och 2000.
- Många lämnade byggbranschen, bland annat gick ett stort antal till Scania i Södertälje. Man ska inte glömma att det här är en självgående arbetskraft, säger Per Samuelsson.

- 2008-2009 har vi sett en ny dipp i bostadsbyggandet, även om den håller på att jämnas ut, säger Per Samuelsson, men tillägger att inom ramen för ökningen av ungdomsarbetslösheten finns en 4 000 arbetslösa bygglärlingar.

Han menar att ungdomsarbetslösheten inom byggsektorn delvis påverkats av att en ny gymnasiekull nyligen kommit ut plus de varsel som branschen stått inför.
- Hittills har Arbetsförmedlingen hållit ner byggutbildningen för att inte konkurrera med gymnasieskolorna,  det här blir ett komplement, säger Per Samuelsson.
Elisabet Martin, Stockholms byggmästarförening, har stora förhoppningar inför den nya överenskommelsen.
- Företeelsen som sådan är att en stor beställare preciserar kompetenskravet. Utbildningen kommer att ske planlagt i företaget. Man har från SABO:s sida uttryckt en vilja, en önskan om kompetens, och en återväxt i företagen, som nu står inför stora pensionsavgångar.
- SABO ger sin erkänsla för kompetensen inom företaget och den yrkesutbildning som drivs inom branschen – det kräver ju kompetens inom företaget för att kunna utbilda.

Elisabet Martin.
Foto: Ingrid Gallagher
Elisabet Martin avslutade med att betona att detta även är en viktig utmaning för andra beställare, för att få in duktigt folk i projekten, vilket Angeles Bermudez-Svankvist från Arbetsförmedlingen biföll. Angeles Bermudez-Svankvist nämnde Vägverket och Banverket som exempel.

Även Byggnads ordförande, Hans Tilly, ställde sig positiv till det nya lärlingssystemet.

Så här ser den nya överenskommelsen ut:
Lärlingen ska ha gått klart gymnasieskolan.
Av de arbetslösa bygglärlingar som finns inskrivna vid Arbetsförmedlingen ska de som redan varit lärlingar och fått sin lärlingstid avbruten ges företräde – i synnerhet de som har kort tid kvar av sin lärlingsperiod.
Urvalet av vilka lärlingar som kan komma i fråga för lärlingsprogrammet sker på Arbetsförmedlingen i samråd med RYK, regionala yrkeskommittéerna.
Kompetensbreddningen ska gälla trä-, betong- eller murarlärlingar; de ska kunna tillägna sig golv- eller plattsättning.
När SABO går ut för att göra upphandlingar inför en renovering kommer det att förutsättas att företaget ska vara redo att ta emot en lärling som anställs av entreprenören.
SABO tar extrakostnaden för att på sikt få en smidigare ombyggnadsprocess med ett ökat yrkeskunnande.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.