Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Årets Värmeljusjakt engagerade 26 000 barn

Publicerad: 22 april 2010, 12:01

Eleverna i klass 2A i skånska Lilla Dalslundsskolan har vunnit Sveriges största miljötävling för barn: Stora värmeljusjakten som arrangeras av Ikea och Världsnaturfonden WWF i samarbete med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.


Vinnarklassen i Åkarp samlade in mer än 300 000 värmeljuskoppar. En annan klass på skolan var regional vinnare förra året, men i år vann klass 2A hela tävlingen. En nyhet i årets tävling är att även föreningar och organisationer kunnat delta i en öppen grupp och knattarna i Bollnäs Bowling klubb är vinnare i den gruppen.

- Barnen är oerhört glada över att ha tagit hem segern i Stora Värmeljusjakten. De har lärt sig mycket om återvinning av värmeljus och samtidigt blivit intresserade av återvinning av andra produkter, säger Ann-Christine Lundin, lärare i klass 2A på Lilla Dalslundsskolan.

Stora värmeljusjakten är en miljötävling för barn mellan 6-9 år i årskurs F-3. Tävlingen som pågått under sex månader, har engagerat mer än 26 000 barn i 946 klasser och grupper. Tillsammans har barnen samlat in drygt 20 miljoner värmeljuskoppar. Det motsvarar 14 aluminium eller 2 873 cyklar.

- Tävlingen är en kul aktivitet som hjälper dig att göra undervisningen om återvinning mer lättsam för eleverna, som i sin tur engagerar de vuxna i sin omgivning. Det bästa med tävlingen är att alla är vinnare, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på WWF.

Sverigevinnaren får 10 000 kronor varav hälften ska gå till ett miljöprojekt som klassen får välja. 16 regionala vinnare och vinnaren i den öppna klassen får 5 000 kronor vardera där hälften av pengarna ska gå till ett lokalt miljöprojekt. Dessutom får alla vinnare en upplevelsedag på Ikea varuhuset där de bland annat får lära sig mer om miljö och återvinning.

Stora värmeljusjakten arrangeras av Ikea och Världsnaturfonden WWF i samarbete med Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

Hugo/prao - red@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.