Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

”Avstegsträsket” gör projekt dyra

Publicerad: 28 april 2017, 08:46

Foto: Svensk Byggtjänst

Foto: Svensk Byggtjänst

– AMA AF och AB-systemet är mycket svårt för utomstående att förstå, menade John Hane, advokat på Foyen och en av Sveriges ledande entreprenadjurister och inledande föreläsarna på Svensk Byggtjänsts AMA-konvent på Nalen i Stockholm under tisdagen.


Han varnade för det utbredda bruket vid kontraktsskrivningen mellan beställande byggherrar och entreprenörer att göra avsteg från de etablerade standardavtalen. Dessa har funnits sedan tidigt 1970-tal och klargör vilken part som ansvarar för vad i byggprojekten.

Problemet med avsteg från AB 04, ABT 06 och övriga standardavtal har på många sätt omfördelat ansvaret mellan parterna. På AMA-konventet diskuterades problemen med ändrade ansvarsregler under rubriken ”Avstegsträsket”.

– Alla vill ha bra kontrakt, sade John Hane. Utgångspunkten för AB-systemet är riskerna ska fördelas jämnt och att risken ska ligga på den part som hat bäst förutsättningar att kontrollera den.

Systemet med standardavtal – som ska vara heltäckande för alla parter inom byggsektorn –förhandlas fram mellan experter på entreprenadjuridik i Byggandet kontraktskommitté, BKK. Hittills har förhandlandet varit en mångårig process innan en uppsättning regler ersätts av en nyare version.

AB 04 förhandlades fram under en tioårsperiod. 2015 inleddes en revision av de nu gällande reglerna. Bland annat ska nästa generation anpassa avtalen till den ny teknik som BIM, de allt vanligare samverkansmodellerna i större projekt och ändringar i upphandlingsbestämmelser och lag.

I förordet till AB 04 förklaras avsikten med reglerna: de bygger på principen att skapa balans mellan kontraktsparterna.

– Den avsedda följden är att i möjligaste mån minska risken för egen del, sade John Hane.

Effekter av avsteg är omfattande och generellt negativa genom mindre tydliga avtal, dyrare kalkyler – parterna tvingas ta höjd för ökade risker – högre anbudssummor och i förlängningen färre anbud.

John Hanes råd är entydigt: ändra inte i standardavtalen.

– Då undviks obehagliga överraskningar.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.