Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Bara kvinnor i BYNs nya katalog

Publicerad: 3 oktober 2018, 04:00

När Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) uppdaterar gymnasiekatalogen kommer det bara att vara tjejer som representerar yrkena.


Den som sedan förra gymnasiereformen 2011 gått in på BYNs hemsida för att läsa om de olika yrkena som man kan utbilda sig till inom bygg har mestadels mött bilder på arbetsklädda unga män. Men när BYN nu uppdaterar materialet som läses både av elever, lärare och studievägledare inför gymnasievalet så kommer det snart att se annorlunda ut.
– Efter diskussion i arbetsutskott och styrelse har det beslutats att vi ska prova att bara ha tjejer på bild. Vi håller på och slutredigerar text och bild just nu och från ungefär mitten av oktober kommer det att gå att beställa nya trycksaker eller läsa den nya informationen på vår hemsida, säger Christian Nielsen, utbildningsrådgivare på BYN.

LÄS MER: Fortsatt trögt locka tjejer till bygg

Han berättar att BYN försökt att dra lärdomar från bland annat målarna och lastbilsförarna när det kommer till att lyckas med rekryteringen av tjejer. På Måleribranschens Yrkesnämnd berättar kanslichefen Jonas Lindberg mer.
– Vi har jobbat länge med frågan på flera olika sätt. Vi såg en vändpunkt i intresse från tjejer redan i början av 2000-talet, men det är först nu vi börjar se resultat på riktigt och förändrade attityder vad gäller fördomar även hos kunder och medarbetare, säger han.
Jonas Lindberg menar att det är väldigt viktigt att det finns fler tjejer för att tjejer ska trivas.
När det kommer till informationsspridning tycker han att den egna organisationen efter hand har lärt sig att det gäller att inte göra tillrättagjorda kampanjer som inte visar branschen och byggarbetsplatsen så som den är.
–  Det måste vara ärligt, annars genomskådar ungdomarna det. Det är väldigt lätt att falla för frestelsen att bara fokusera på den nya målgruppen som man vill nå. Att bara visa upp tjejer var ett misstag som vi gjorde i början. Då är det bättre att ha en tjej och en kille på samma bild eller en svensk och en med invandrarbakgrund. Det visar en mångfasetterad arbetsplats där alla är välkomna, säger han.

Måleri lockar flest kvinnor

Andel kvinnor på  bygg- och anläggningsprogrammets yrkesutgångar 2017/18 (alla tre åren sammanlagt):

■ 7,6 % på anläggningsfordon
■ 4,7 % på husbyggnad
■ 6,2 % på mark o anläggning
■ 31,3 % på måleri
■ 5,6 % på plåtslageri

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.