Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kompetensförsörjning

Bebisbrist fäller byggmarknaden

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

I mer än tre fjärdedelar av Sveriges arbetsmarknadsregioner väntas antalet barn yngre än fem år minska med mer än 10 procent mellan 2006 och 2016. "Det är ett stort regionalt problem eftersom det är de unga som bygger och behöver skolor och daghem", säger utredaren Göran Wikner som analyserat läget på uppdrag av Sveriges Byggindustrier (BI).


Sveriges befolkning blir allt mer koncentrerad till de tre storstadsregionerna samt Umeåtrakten. Prognoserna för de kommande tio åren visar på fallande barn- och ungdomskullar i alla övriga delar av Sverige, vilket kraftigt kommer att påverka förutsättningarna för byggföretagen i landet. Detta hävdar Göran Wikner i rapporten "Byggföretagen och befolkningen".

- Nationellt sett är det här inget problem eftersom vi har en total befolkningstillväxt. Men regionalt så är det ett problem. Det finns ett starkt samband mellan byggföretagens utveckling och hur befolkningsstrukturen ser ut, säger Göran Wikner.

Barnfamiljerna är viktiga för byggmarknadens lönsamhet. De påverkar efterfrågan på hus och lägenheter, skolor och dagis. Däremot finns inget positivt samband mellan byggföretagens lönsamhet och de äldre. I och med att den åldrande befolkningen kommer att växa, särskilt utanför storstadsregionerna, kommer effekten snarare bli att mattan rycks undan för de lokala byggföretagen, anser Göran Wikner.

- Problemet kommer att bli kännbart efter 2016. Företagen måste anpassa kostymen innan det blir för sent. Det kan de göra genom att till exempel satsa på utbildning, att samarbeta inom och utanför regionen eller med större lokala byggföretag. Kreditgarantiföreningar kan bli aktuella eftersom bankerna troligen kommer att dra öronen åt sig när det kommer till lån.

Utvecklingen i byggbranschen följer samhällsutvecklingen i stort. Kommunerna och staten kommer fortsatt att bära ett stort ansvar för att främja företagande, utveckla kommunens egna tillgångar och att beskatta på rätt sätt, slår Göran Wikner fast.

Men en svag och åldrande befolkningstiillväxt behöver inte enbart inge oro, anser JM:s vd Johan Skoglund. Befolkningstillväxten i Norden, till skillnad från många andra länder i västvärlden, är fortfarande positiv. Många barn föds och immigrationen leder till positiva befolkningstal. I storstadsregionerna kommer byggverksamheten att bli alltmer glödhet.

- Har man ingen befolkningstillväxt kan man inte bygga nytt, men så är det inte i Sverige. Även i glesbygd kommer det att finnas stora åtaganden med renoveringar av till exempel miljonprogrammet. De som vet hur gamla människor vill leva och bo kommer att bli miljonärer, säger Johan Skoglund.

Sveriges Byggindustriers chefsekonom Lars Jagrén menar att rapporten pekar på två spegelvända problem som byggbranschen måste anpassa sig till. Det ena är att trängseln och trycket på storstädernas bostadsmarknad och transportsystem ökar samtidigt som utvecklingen på landsbygden försvagas. Något som skulle kunna brygga över den växande klyftan mellan stad och land är enligt honom satsningen på regionförstoring.

- Sverige har satsat förhållandevis lite på infrastruktur. Det finns ett klart samband mellan väginvesteringar och tillväxt. Effektiva kommunikationer är oerhört viktiga för att öka de lokala arbetsmarknadernas storlek och regionförstoring via infrastruktur skulle ge människor större möjligheter att arbetspendla samtidigt som de bor kvar på landsbygden, säger Lars Jagrén.

MARIANNE SILÉN och JOHANNA ÅFREDS

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.