Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Bergsskolan nytt Campus för LTU

Publicerad: 30 januari 2012, 15:10

Bergsskolan i Filipstad har bytt huvudman för de akademiska utbildningarna, från Högskolan i Dalarna till Luleå Tekniska Universitet, LTU. Skiftet innebär många fördelar för de två lärosätena.


Bergsskolan har funnits sedan 1830 och utbildar ingenjörer inom berg- och metallområdet. Stora anläggningsföretag som Skanska, NCC och Svevia rekryterar studenter från lärosätet bland annat till sina infraprojekt.

– Det nya huvudmannaskapet är till fördel för oss båda. Vi ser stora möjligheter till utveckling och samordning av utbildningsprogrammen, vilket gynnar våra studenter. Vi får en stark huvudman i Luleå Tekniska universitet som har god förankring i svensk industri, säger Björn Hellqvist, t f rektor för Bergsskolan.

För Luleå Tekniska Universitet innebär huvudmannaskapet att utbildningarna inom anläggning-, berg-, gruv- och metallområdet förstärks.

– Dessutom får vi ett nytt campus i Värmland med studenter som senare kan fortsätta sina studier i Luleå, säger prefekt Ulla Grönlund, Luleå Tekniska Universitet.

Via samarbetet kommer Bergsskolan att kunna utveckla sina internationella kontakter vilket är ett viktigt argument för att locka studenter till utbildningen.
Rent praktiskt kommer antagningen av studenter till Bergsskolan från och med denna höst att ske vid Luleå Tekniska Universitet.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News