Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Betongföreningen firar 100 år

Publicerad: 30 januari 2012, 13:32

Massor av kunskap att hämta på 100 aktiviteter under jubileumsåret.

Ämnen i artikeln:

kompetens

2012 blir ett fartfyllt år för Svenska Betongföreningen. Föreningen bildades i januari för 100 år sedan på initiativ av Ivar Kreuger och är i dag mycket livaktig.

Jubileumsåret är fyllt med planerade aktiviteter och är man i betongsektorn finns hur mycket kunskaper som helst att hämta från de olika seminarierna och studiebesöken.

– Med sina drygt 700 medlemmar, enskilda och korporativa, har föreningen en otrolig bredd och har ett helt spektrum av fackkunskaper. Engagemanget inför jubileumsåret har varit stort och tillsammans har vi aktiviteter inplanerade över hela landet, i utlandet och i många olika ämnen, berättar Richard McCarthy, vd för Betongföreningen.

Redan i slutet av januari hölls första seminariet. Det handlade om betongstandarder och drog fulla hus. Föreningens olika råd har agerat idésprutor. Under året presenteras en reviderad version av Betongteknisk ordlista, det blir seminarier om betongbeläggningar, sprickor i betong, hur vi bygger simhallar och gästföreläsningar vid de tekniska högskolorna. En studieresa till Norge, konstnärsbesök, vandringar bland butiks- och restauranginredningar samt projektbesök är också inplanerade.

Föreningens kvinnliga nätverk Bettan gör endagsturer i Stockholm, Göteborg och Malmö, tittar på pågående byggen och ordnar ett seminarium på temat Att våga vara chef.

– Höjdpunkten blir internationella betongfederationens symposium Concrete structures for sustainable community på KTH i juni. Syftet med symposiet är att visa hur vi ska bygga i betong för att klara ett hållbart samhälle, säger Richard McCarthy. Året avslutas med betongdop på Chalmers för studenterna på väg och vatten och den 27 september samlas vi på Grand Hotel för Betongbyggnadsdag och 100-årsmiddag.

Betongföreningen har tre programråd och ett antal permanenta råd. De senare arbetar med hållbarhet, betongforskning, högskoleutbildning, vidareutbildning och estetik. Övriga är seniorrådet och nätverket Bettan.

Mer om hundraårsjubileet finns på www.betongforeningen.se

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev