fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

BI: ”Inget nytt under solen”

Publicerad: 23 oktober 2015, 06:26

Lars Tullstedt, ansvarig för kompetensutveckling på Sveriges Byggindustrier. Foto: David Magnusson

Att unga chefer i byggbranschen ofta snabbt får axla ett stort ansvar är inget nytt, enligt Lars Tullstedt, ansvarig för kompetensutveckling på Sveriges Byggindustrier. Han är inte överraskad av resultatet i den undersökning som Svensk Byggtjänst genomfört.

Ämnen i artikeln:

Svensk Byggtjänstkompetenschefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom byggrekrytering

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Byggbranschen har alltid varit bra på att lyfta upp unga, men det är klart att det är en pressad situation ju mindre förberedd man är från skolan, säger Lars Tullstedt.

På senare tid har det bland annat framkommit kritik mot att högskoleutbildningarna med inriktning mot byggområdet inte har tillräckligt med praktik och att de nyutexaminerade därför är oförberedda på hur verkligheten ser ut när de kommer ut i arbete.

Situationen ställs så klart på sin spets i en tid när branschen står inför ett stort generationsskifte.

Svensk Byggtjänst har genomfört en undersökning bland unga i fyra yrkeskategorier i branschen: tekniska konsulter, arkitekter, entreprenörer och materialleverantörer. Lars Tullstedt tror att det finns olika kulturer inom olika sektorer i branschen hur bra man är på att ta emot och stötta nya unga medarbetare.

– Bland de större byggföretagen är man mer van vid universitetsutbildade och har en mer strukturerad kompetensutveckling och stödfunktioner som kan hjälpa till att skilja ut vad som krävs i olika roller. I andra områden i branschen rekryterar man ofta ur yrkesarbetarledet och det kan vara personer som är mindre förberedda på vad som krävs i rollen som arbetsledare till exempel. Men ytterst handlar det förstås om individer, och hur väl de klarar att axla en ny roll och den stress det innebär, säger Lars Tullstedt.

Det krävs alltid en viss inskolning för att lära sig att inte ta med jobbet hem, enligt Lars Tullstedt.

– För alla människor som kliver in och får mer krävande roller innebär det fjärilar i magen och oro och ångest. Det är mycket att hålla i huvudet. Men samtidigt får det inte vara så att villkoren är sådana att det känns övermäktigt, säger Lars Tullstedt.

Relaterade artiklar

Stor stress bland unga byggare

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev