tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Branschen borde planera bättre

Publicerad: 25 februari 2016, 11:51

Anna Fredriksson, universitetslektor i bygglogistik vid Linköpings universitet.

Byggbranschen fokuserar mer på dagliga rutiner men saknar en taktisk nivå, enligt forskaren Anna Fredriksson. Nu ska bättre planeringsverktyg tas fram.

Ämnen i artikeln:

NCCkompetens


Både bygg- och återvinningsbranschen skulle tjäna på mer övergripande planering. Nu ska Anna Fredriksson, forskare inom bygglogistik vid Linköpings universitet, leda ett Vinnova-stött projekt i samarbete med industrin.

– Inom både bygg- och återvinningsindustrin saknas en taktisk nivå för planering. De är duktiga på att planera det dagliga, men för att resurserna ska användas effektivt behöver man lyfta sig ovanför det operativa, säger Anna Fredriksson, universitetslektor i bygglogistik vid Linköpings universitet.

Hon beskriver hur det på den högsta nivån finns strategiska översiktsplaner för hela företaget och fungerande planering hur arbetet praktiskt ska gå till. Men den taktiska mellannivån saknas.

– Byggprojekten är självstyrande enheter på samma vis som återvinningsfilialerna. Lärdomar man drar stannar där de uppkommer och det finns ingen kunskapsöverföring mellan de olika byggprojekten respektive mellan återvinningsfilialerna. Det gör att även de stora företagen i många fall fungerar som om de vore flera småföretag, förklarar Anna Fredriksson.

Vinnova stödjer nu ett projekt som nyss startat och ska pågå i två år med 4,2 miljoner kronor. Arbetet leds av Anna Fredriksson. I studien ingår forskare vid Linköpings universitet, Chalmers och Chalmers industriteknik, NCC, Arcona, Rangsells samt de två it-företagen Optimity och Vico software.

Målet är ökad effektivitet och lägre byggkostnader. Projektet Replan ska under två år hitta fungerande processer för planering och implementering och ta fram it-stöd.

– Det finns fungerande it-stöd och processer för andra branscher, men i projektet ska vi utveckla det vidare så att det fungerar även för bygg- och återvinningsbranscherna, säger Anna Fredriksson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev