Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kompetensförsörjning

Brist på plattsättare

Publicerad: 2 April 2008, 08:30

Det går bra för plattsättningsföretagen. Marknaden ökar stadigt. 2006 lades 13,2 miljoner kvadratmeter kakel och klinker och förra året steg siffran med sju á åtta procent. Men det saknas yreksfolk. Plattsättningsföretagen dammsuger därför marknaden både i Sverige och utomlands efter kompetenta plattsättare.


Samtidigt söker sig utländska plattsättningsföretag till Sverige. Det finns till exempel ett 30-tal polska företag registrerade i Sverige. Byggkeramikrådet märker av den ökande marknaden inte minst genom det stora intresset företagen har för rådets kursverksamhet. Byggkeramikrådets vd, Pia Dahl, berättar att de 30-talet kurser som ordnas varje år alltid är fullteckande.

-Totalt utbildar vi årligen runt 1000 yrkesverksamma plattsättare i våra branschregler samt våra regler för tätskiktssystem för våtrum. Många av dem kommer från Tyskland, Polen eller de baltiska staterna. I de fall de inte kan språket finns en tolk med, säger hon.

Pia Dahl ser positivt på att utländsk arbetskraft kommer till Sverige.

-De är oftast duktiga yrkesmän och vi behöver denna arbetskraft, säger hon.

För att öka intresset för yrket anordnar Byggkeramikrådet årligen tävlingar för blivande plattsättare. På Nordbygg tävlar fyra ungdomar och tre av dem går vidare till Yrkes-SM i Jänköping i maj. Där koras Sveriges representant för plattsättning i yrkeslandslaget till världsfinalen inom World Skills Competition i Calgary i september.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.