Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Byggare ska lära av SMHI

Publicerad: 23 januari 2014, 13:12

Nu ska alla arbetsledare bli bättre på att förutspå väder och vind. Sveriges Byggindustrier och SMHI startar en kurs för byggare.


Ska du göra ett kranlyft och vill veta hur mycket det ska blåsa i eftermiddag? Eller är du målare eller asfaltläggare och vill veta om det kommer regn? Många beslut ute på bygg- och anläggningsprojekt fattas tidigt på morgnarna då det är klart väder. Senare under dagen kommer ofta skurarna. Genom grundläggande kunskaper i meteorologi kan man lära sig ”läsa mellan raderna” i väderprognoserna och bättre förstå osäkerheten i väderläget, vilket ökar effektiviteten i projekten. Det anser SMHI som tillsammans med Sveriges Byggindustrier snart drar igång kursen Meteorologi för Byggare.

– Med mer kännedom om vädret kan man planera och bestämma den lämpligaste tidpunkten för viktiga arbetsmoment. Bättre planering minskar kostsamma avbrott, säger Claes Kempe på SMHI.

SMHI har hållit i kurser för enskilda företag, bland annat vinterväghållningsentreprenörer, försäkringsbolag och skadereglerare i många år. Nytt är nu en mer generell kurs för bygg- och anläggningsbranschen.

– Vi har tagit fram en skräddarsydd vädertjänst för bygg- och anläggningsbranschen. Där har vi lagt in begränsande väderparametrar, en slags lathund, för att branschen snabbt ska kunna få ett beslutsunderlag, säger Claes Kempe.

Peter Nilsson på BI Företagsservice i Göteborg motiverar samarbetet med SMHI:

– Det är nog svårt att säga att det är den viktigaste kursen för en byggare, men den ger möjlighet att kompetensutveckla sig kring en fråga som är ständigt aktuell, vädret. Kunskapen är viktig både utifrån en säkerhetsaspekt, men också med tanke på kvalitet, till exempel att vi inte bygger in fukt.

Johanna Åfreds johanna@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.