Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kompetensförsörjning

Byggettan välkomnar utländska byggare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Byggettan startar ett projekt för att välkomna utländsk arbetskraft. De kommer att erbjuda utländska arbetstagare medlemskap och ge företagen information.

Projektet är en uppföljning av det initiativ Byggnadsarbetareförbundet tagit genom att trycka upp en broschyr på flera olika språk. Flera av Byggnads avdelningar kommer nu att dra igång liknande arbeten. Byggettan startar med sitt i april och engagerar översättare och tolkar.

-Vi vill inte jaga bort folk men det har uppfattats så från vissa håll. Vissa försöker göra oss till främlingsfientliga men det är en stämpel som vi som organisation absolut inte vill ha på oss, säger Torgny Johansson, Byggettans ordförande.

Den diskussionen har tagit fart på allvar efter Vaxholmskonflikten.

Har ni inte själva bäddat för detta genom er luciademonstration vid skolbygget i Vaxholm?
-Det är något som blåsts upp otroligt. Vi vill ta hand om dem som kommer.

Men det fanns ju de som skrek "Go home" åt de lettiska byggnadsarbetarna.
-Det var enstaka företeelser men de var riktade till företaget som vägrade teckna kollektivavtal, säger Torgny Johansson.

Nu ska representanter från Byggettan träffa utländska byggnadsarbetare som kommit till Sverige för att jobba. De har även tidigare kunnat bli medlemmar i Byggnads men de ska förändra sitt arbetssätt och bli tydliga med var de står.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.