Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Byggprogrammet ger goda chanser till jobb

Publicerad: 19 januari 2010, 12:53

På sajten gymnasiekvalitet.se går det att jämföra landets alla byggprogram och se hur det har gått för eleverna efter examen.


Av de elever som tog examen från gymnasiets byggprogram 1997 och 2002 hade 91 procent jobb år 2007. 67 procent av dem arbetade inom byggbranschen. Det visar en statistisk undersökning som sajten gymnasiekvalitet.se låtit Statistiska centralbyrån (SCB) genomföra. Sajten drivs av Svenskt Näringsliv och ger en överblick över samtliga gymnasieskolor och program i landet samt deras resultat.

- Vi vill uppmuntra till ett medvetet val inför gymnasiet. På vår hemsida kan man titta på vilket resultat en viss skolas utbildning har nu och hur det har gått för de som varit elever där tidigare, säger Kristina Scharp, ansvarig för utbildningspolitik på Svenskt Näringsliv.

Gymnasievalsperioden inför hösten 2010 har precis dragit igång. Kristina Scharp tycker att alla niondeklassare och deras föräldrar ska kontakta de skolor som de är mest intresserade av, besöka dem och ställa frågor. På gymnasiekvalitet.se går det även att få fakta om elevernas yrke och inkomst efter examen, avgångsbetyg, resultat i de nationella proven, andel högskolebehöriga, hur yrkespraktiken är utformad och vilka insatser skolan har för elever som behöver extra stöd.

- Välj en skola med bra resultat, uppmanar Kristina Scharp.

De färska siffrorna från SCB visar att byggprogrammet varit ett lyckat val i de flesta av fallen. Bara industriprogrammet och fordonsprogrammet hade fler elever i sysselsättning 2007. Men samtidigt visar statistiken att hela 37 procent av byggeleverna varit arbetslösa periodvis mellan åren 2005 och 2007.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.