måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Byggutbildningar väntar på coronapengar

Publicerad: 21 april 2020, 12:07

Regeringen utlovar miljarder till utbildningsväsendet i vårbudgeten. Men det är fortfarande oklart hur mycket som kommer att gå till bygg.

Ämnen i artikeln:

kompetens

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Arbetsmarknadsutbildningar, universitet och högskolor, yrkeshögskolan, yrkesvux och folkhögskolan är exempel på utbildningsinriktningar som regeringen satsar mer på i sin vårbudget. Stora pengar förs in i utbildningssystemet, men vad som kommer kurser med bygginriktning till del är ännu oklart. Förhoppningarna ute på lärosätena är dock stora och förberedelser pågår för fullt om vad de skulle kunna bidra med.

Läs även: Framtiden för bygg hänger i luften 

Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers i Göteborg är en av dem. De har kartlagt drygt 20 kurser som kan ges som sommarkurser och några till som kan ges under höstterminen. Det är en blandning av kurser från olika utbildningsprogram inom både arkitektur och samhällsbyggnadsteknik.

– Vi väntar på instruktioner från grundutbildningens ledningsgrupp på Chalmers vilka av de kartlagda kurserna som ska erbjudas. Beroende på behovet kan ytterligare kurser från bland annat andra läsperioder anpassas för distansundervisning, berättar Angela Sasic Kalagasidis, biträdande professor i byggnadsfysik på Chalmers.

Ökar intaget i år

Petra Pertoft, programansvarig för högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik vid Uppsala Universitet, berättar att de till hösten har ett ökat intag av studenter med 10 procent jämfört med i fjol. Detta tillhör statens riktade satsning på fler utbildningsplatser som påbörjades redan för något år sedan. Om det kommer mer medel för fler kurser är ännu oklart.

– Det som är positivt  inom samhällsbyggnad är att vi utökar antalet platser jämfört med tidigare år, något som kommer bidra till att möta ett förväntat ökat söktryck, säger Petra Pertoft.

Myndigheten för yrkeshögskolan väljer att satsa extra inom de budgetramar som lades i början av året. Förhoppningen är även här att ännu mer medel ska skjutas till. Nytt för i år är att de även kommer att ge kortare kurser än tidigare. Kurslängden på de nya kurserna är från bara en vecka upp till ett halvår. De längre kurserna finns också kvar. Till de redan beslutade utbildningarna hör bland annat BIM för arbetsledare, energioptimering och installationssamordning.

”Denna utbildningssatsning passar väl för dem som till exempel är korttidspermitterade och som då kan få tillfälle att kompetensutveckla sig”, skriver myndigheten.

Läs även: "Leveranserna från Kina har kommit igång igen"

Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på Byggföretagen, har stora förhoppningar.

– Det är jättebra med alla medel men än så länge vet vi inte hur mycket som kommer bygg till del. Först ska allt beredas inom det politiska systemet, därefter vet vi mer, säger hon.

Men samtidigt som platserna blir fler kan det finnas hinder för att söka in.

– De nationella proven och högskoleproven har ställts in. Om det blir en utmaning för alla att nå målen kommer det att vara färre som kan söka in, påpekar Elin Kebert.

"Omskolning borde prioriteras"

Sommarkurser, distansutbildningar inom högskolan, Yrkeshögskolan, Yrkesvux samt fler platser på tekniskt basår är sådant som regeringen har flaggat för.

– Vi saknar fortfarande korta insatser kopplade direkt till coronakrisen. Jag skulle verkligen önska att de som nu blir varslade inom andra branscher får chansen att styra över till branscher där vi vet att det behövs folk framöver, till exempel bygg, och kläs på en ny utbildning. Det vill säga att kurser som bidrar till omskolning prioriteras, säger Elin Kebert.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev